Pulsoximetrele, la mare căutare: La ce folosesc și cum ajută în caz de Covid (VIDEO)
Miile de cazuri confirmate zilnic înseamnă și mulți pacienți cu forme ușoare COVID care se tratează acasă. Pulsoximetrele sunt necesare pentru monitorizarea saturației de oxigen din sânge la fiecare 4 ore.
Prețurile au explodat în unele locuri: dacă pe internet se găsesc de la 50 de lei, în farmacii costă până la 400 de lei. Înainte de a vă „arunca” să cumpărați aceste aparte trebuie să știți exact ce reprezintă și cum sunt ele „legate de respirație”.
Problemele de respirație sunt frecvente în rândul pacienților cu infecție COVID-19. Conform studiilor de specialitate, sunt raportate într-un procent de 20%-43% din cazurile simptomatice. Agravarea acestor probleme, în special dispneea la repaus si disconfortul – senzația de constricție toracică, sugerează dezvoltarea sau progresia afectării pulmonare. Evoluția dispneei în zilele următoare apariției sale este deosebit de importantă deoarece sindromul de detresă respiratorie acută SDRA) se poate manifesta imediat după apariția dispneei, notează reginamaria.ro.
Când trebuie luată legătura cu medicul
Saturatia de oxigen reprezintă o etapă importantă în evaluarea stării generale de sănătate a pacientului cu infecție COVID-19. În cazul izolării și îngrijirii la domiciliu, pacientul trebuie învățat cum să folosească în mod corect pulsoximetrul – aparatul care măsoară pulsul și saturatia de oxigen. Medicii recomandă folosirea pulsoximetrului de două ori pe zi, pe degetele calde, întrucât citirile obținute pe degetele reci pot să nu fie la fel de exacte. În cazul în care saturatia de oxigen este mai mică de 95%, pacientul este instruit să ia legătură cu medicul, fiind necesară o evaluare clinică față în față.