Occidentul a anticipat greșit: Economia lui Putin pare să reziste!

Publicat: 11 mart. 2024, 09:33, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Occidentul a anticipat greșit: Economia lui Putin pare să reziste!

O prăbușire financiară a economiei Rusiei lui Putin, larg anticipată în primăvara anului 2022, nu s-a întâmplat niciodată.


În cei doi ani de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, economia Rusiei i-a sfidat în mod repetat pe pesimiști. O prăbușire financiară, larg anticipată în primăvara anului 2022, nu s-a întâmplat niciodată. Economia a intrat în recesiune, dar mai puțin severă decât era de așteptat și nu a durat mult. Inflația a fost cea mai recentă amenințare. Anul trecut, prețurile au accelerat rapid; economiștii credeau că ar putea scăpa de sub control. Chiar și Putin era îngrijorat. În februarie, el a cerut oficialilor să acorde „o atenție specială” creșterii prețurilor, scrie The Economist.

Încă o dată, totuși, economia Rusiei pare să demonstreze că pesimiștii se înșeală. Datele ce urmează să fie publicate pe 13 martie arată că prețurile au crescut cu 0,6% față de luna anterioară în februarie, în scădere față de 1,1% la sfârșitul anului trecut. Pe o bază anuală, inflația probabil nu mai crește, după ce a atins 7,5% în noiembrie.

Mulți prognozează că rata va scădea la doar 4% în curând, iar așteptările gospodăriilor privind inflația viitoare s-au stabilizat. Rezultatul alegerilor prezidențiale din Rusia, care încep pe 15 martie, este o concluzie deja stabilită. Dacă ar fi fost competitiv, aceste cifre nu ar face rău lui Putin.

Inflația în Rusia a crescut anul trecut datorită unui exces fiscal mai mare decât cel implementat în timpul pandemiei de covid-19. Pe măsură ce Putin a intensificat invazia Ucrainei, a crescut cheltuielile pentru totul, de la echipamente de transport și arme până la salariile soldaților. Cheltuielile guvernamentale totale au crescut cu 8% în termeni reali. Cererea de bunuri și servicii a crescut dincolo de capacitatea economiei de a le furniza, ceea ce a determinat vânzătorii să ridice prețurile. Lucrătorii au devenit dificil de găsit, nu în ultimul rând pentru că sute de mii au fost chemați la luptă și zeci de mii au fugit din țară. Până în octombrie anul trecut, salariile nominale creșteau cu o rată anuală de 18%, față de 11% la începutul anului. Aceasta a provocat inflația prețurilor în servicii intensiv de muncă, precum îngrijirea sănătății și ospitalitatea.

Cine merită recunoștință pentru schimbare? Ministerul Finanțelor își susține pretențiile. Anul trecut, oficialii săi au reușit să obțină controalele asupra cursului de schimb valutar, care obligă exportatorii să depună valută străină în sistemul financiar rusesc. Această strategie probabil a susținut rubla, care s-a apreciat în ultimele luni, reducând prețul importurilor.

Oficialii Băncii Centrale cred că colegii lor din Ministerul Finanțelor sunt ignoranți economici care se joacă cu piețele în pericol. Ei consideră că politica lor – de a dubla aproape dobânzile începând din iulie 2023 – ar trebui să primească merite pentru încetinirea inflației, iar probabil au dreptate. Dobânzile mai mari au încurajat rușii să-și pună banii în conturi de economii în loc să-i cheltuiască. Politica monetară mai strânsă a redus, de asemenea, creditarea. În decembrie, creditarea de retail a crescut cu 0,6% față de luna precedentă, față de 2% în cea mai mare parte a anului 2023.

Puține alte bănci centrale au fost la fel de stricte. Cu toate acestea, Rusia lui Putin pare să se îndrepte încă spre o „aterizare ușoară”, în care inflația încetinește fără să distrugă economia. Performanța economică este acum în concordanță cu tendința sa pre-invazie; PIB-ul a crescut în termeni reali cu peste 3% anul trecut.

Șomajul rămâne la un nivel minim record. Și există puține dovezi ale dificultăților corporative; de fapt, rata de închideri a afacerilor a atins recent un minim de opt ani. Bursa de la Moscova speră să aibă mai mult de 20 de oferte publice inițiale anul acesta, față de nouă anul trecut. Cele mai recente date „în timp real” privind activitatea economică sunt destul de solide. Previziunile consensuale pentru creșterea PIB-ului în acest an de 1,7% par prea pesimiste.

Reziliența economică a Rusiei se datorează în parte stimulentelor din trecut. În ultimii ani, corporațiile și gospodăriile au acumulat solduri mari de numerar, permițându-le să continue cheltuielile chiar și în fața inflației ridicate și să evite neplată în fața costurilor ridicate ale împrumuturilor. Așa cum se întâmplă și în alte părți ale lumii, scăderea cererii de muncă a dus în cea mai mare parte la o scădere a locurilor de muncă neocupate, mai degrabă decât la un număr mai mic de persoane angajate. Datele de la HeadHunter, un site de recrutare, sugerează că raportul dintre pozițiile deschise și cei care caută locuri de muncă a încetat să crească. După ce au luptat pentru a găsi lucrători în ultimele luni, șefii sunt reticenți să îi lase pe oameni să plece decât dacă este absolut necesar.

Spargerea sancțiunilor a alimentat, de asemenea, economia. Fabricile de producție rusești deținute anterior de occidentali s-au redeschis sub o nouă conducere, subliniază banca centrală într-un raport recent. La începutul războiului, sancțiunile au făcut dificilă pentru companiile ruse să obțină materii prime, întârziind producția. Acum, însă, companiile au stabilit lanțuri de aprovizionare durabile cu țări „prietenoase”. Mult peste jumătate din importurile de bunuri provin din China, de două ori mai mult decât cota de dinaintea invaziei.

Pe măsură ce noile relații comerciale s-au consolidat, exportatorii ruși au îndrăznit să ridice prețurile, susținând veniturile și profiturile. Discountul la petrolul oferit de Rusia clienților chinezi, de exemplu, a scăzut de la peste 10% la începutul anului 2022 la aproximativ 5% astăzi. Și nu este doar petrolul. Putin se laudă cu exporturile în creștere a înghețatei în China, remarcând săptămâna trecută că i-a „ofertă o îmbucătură” prietenului său, președintele Xi Jinping.

Așa cum știe orice rus, inflația nu este niciodată cu adevărat învinsă. Oficialii băncii centrale continuă să se teamă că așteptările privind inflația rămân prea ridicate. Cea mai mare îngrijorare este că rubla ar putea să se deprecieze, fie din cauza prețurilor mai scăzute ale petrolului, fie dintr-o altă rundă de sancțiuni serioase, fie dacă China își pierde interesul în susținerea lui Putin. Acestea sunt preocupări serioase. Cu toate acestea, economia paria a lumii este din nou pe drumul cel bun.