Putin amenință NATO cu escaladarea războiului, pe fondul eșecurilor rusești în Ucraina

Publicat: 13 sept. 2024, 06:32, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Putin amenință NATO cu escaladarea războiului, pe fondul eșecurilor rusești în Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a lansat un avertisment grav către Occident, afirmând că orice acțiune care ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune ar echivala cu implicarea directă a NATO în războiul din Ucraina. Declarația sa a fost transmisă joi la televiziunea de stat, în urma unei intervenții la un forum cultural desfășurat la Sankt Petersburg, informează AFP și EFE.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a țărilor NATO, a SUA și a țărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăși natura conflictului. Ar însemna că țările NATO sunt în război cu Rusia”, a afirmat liderul de la Kremlin, conform unei înregistrări video distribuite pe Telegram de un jurnalist afiliat președinției ruse.

Sprijinul militar occidental și reacția SUA

În paralel, Statele Unite își continuă politica de sprijin pentru Ucraina, fără a oferi un răspuns clar la întrebarea dacă va permite Kievului să folosească rachete occidentale pentru a ataca ținte militare din Rusia. Într-o conferință de presă comună cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, secretarul american de stat, Antony Blinken, a reafirmat că strategia aliată va fi adaptată în funcție de situația de pe câmpul de luptă și de nevoile armatei ucrainene. Blinken a subliniat că vizita sa recentă la Kiev a avut scopul de a înțelege mai bine aceste nevoi.

„Scenariul și dezvoltarea războiului s-au schimbat și noi ne-am adaptat continuu acestor schimbări”, a declarat Blinken. Totuși, el nu a confirmat dacă Washingtonul va da Kievului undă verde pentru a lovi ținte rusești.

Cererile lui Zelenski și dilemele Occidentului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă ca aliații occidentali să permită utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a contracara ofensiva rusă. După ce armata ucraineană a lansat un atac în provincia rusă Kursk pe 6 august, Zelenski a cerut din nou aliaților să-i ofere mijloacele necesare pentru a lovi Rusia din interiorul granițelor sale. Acest apel vine în contextul în care forțele ucrainene pierd teren pe frontul de est, iar incursiunea surpriză din Kursk nu a avut impactul scontat.

Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km, iar Marea Britanie a trimis rachete Storm Shadow cu o rază de acțiune de 550 km. Cu toate acestea, utilizarea acestor arme a fost limitată la ținte situate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Situația precară a forțelor ucrainene ar putea forța Occidentul să reevalueze această poziție, considerând atacarea unor ținte strategice din Rusia, cum ar fi depozitele de muniții sau aerodromurile.

Poziția Poloniei și răspunsul Rusiei

La conferința de presă comună cu Blinken, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a cerut aliaților occidentali să ridice restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina și să continue să echipeze armata ucraineană cu sisteme antiaeriene.

În același timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul a permis deja Ucrainei să lovească teritoriul rus cu aceste rachete și a criticat întâlnirea diplomaților americani și britanici la Kiev, calificând-o drept o „punere în scenă”.