Putin cel Cumplit acceptă planul chinezesc de pace!

Publicat: 15 mai 2024, 14:20, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Putin cel Cumplit acceptă planul chinezesc de pace!

În ciuda faptului că Rusia se află deja de mai bine de doi ani în război cu Ucraina, prietenia fără limite dintre Moscova și Beijing nu dă semne că ar slăbi. Președintele rus Vladimir Putin a susținut planul Chinei pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, afirmând că Beijingul, care și-a dorit să se poziționeze ca un mediator onest, înțelege pe deplin situația.

Într-un interviu acordat agenției de știri Xinhua din China, publicat miercuri, Putin a lăudat angajamentul omologului său Xi Jinping față de o nouă „ordine mondială multipolară echitabilă” și a subliniat relațiile calde dintre cei doi lideri.

Suntem pozitivi în evaluarea noastră a abordării Chinei în soluționarea crizei din Ucraina„, a declarat Putin, potrivit unui extras din interviu publicat pe site-ul Kremlinului înainte de călătoria președintelui.

China a emis anul trecut un comunicat cu 12 puncte, care cuprinde principii generale pentru încheierea războiului – inclusiv „abandonarea mentalității Războiului Rece” și reluarea negocierilor de pace – pe care oficialii SUA și UE le-au respins ca fiind o încercare de a distrage atenția de la poziția sa pro-rusească. Xi a dezvoltat recent principiile sale pentru realizarea păcii în discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz.

Putin apreciază contribuția Chinei și arată că aceasta înțelege rădăcinile crizei ucrainene și impactul său geopolitic și dorește sincer să atingă pacea, potrivit relatării în limba engleză a interviului realizat de Xinhua.

Nu am refuzat niciodată să negociem”, a declarat Putin. „Căutăm o soluționare cuprinzătoare, durabilă și echitabilă a acestui conflict prin mijloace pașnice. Suntem deschiși la un dialog cu privire la Ucraina, dar astfel de negocieri trebuie să țină cont de interesele tuturor țărilor implicate în conflict, inclusiv a noastră.

Moscova s-a întors către Beijing ca spre o linie vitală de supraviețuire economică, după sancțiunile impuse de Occident în urma invaziei. China exportă materiale care au permis Rusiei să-și reconstruiască arsenalul epuizat.

Mai precis, despre planul de pace al Chinei:

Planul de pace al Chinei pentru Ucraina a fost detaliat într-un comunicat emis anul trecut. Cuprinde 12 puncte referitoare la principiile generale pentru încheierea conflictului. Aceste puncte includ:

  1. Abandonarea mentalității Războiului Rece și adoptarea unei abordări echilibrate și constructive pentru soluționarea crizei.
  2. Reafirmarea respectului pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.
  3. Promovarea dialogului politic și diplomatic între toate părțile implicate în conflict, cu accent pe soluționarea pașnică și negocierile pentru a ajunge la un acord.
  4. Recunoașterea dreptului Ucrainei de a alege propriul său curs de dezvoltare și de a-și stabili relațiile externe în mod independent.
  5. Sprijinirea eforturilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a altor organizații internaționale în vederea facilitării dialogului și negocierilor de pace.
  6. Promovarea unui climat de încredere și cooperare în regiune, cu scopul de a evita escaladarea conflictului și de a asigura securitatea tuturor părților implicate.
  7. Respectarea drepturilor omului și a drepturilor minorităților în Ucraina, precum și protejarea acestora în cadrul unui proces de reconciliere și reconstrucție națională.
  8. Furnizarea de asistență umanitară și reconstrucție pentru zonele afectate de conflict, cu accent pe ajutorarea populației civile și restabilirea infrastructurii.
  9. Implementarea măsurilor de demilitarizare și de reducere a tensiunilor militare în regiune, în conformitate cu angajamentele internaționale și cu respectarea acordurilor existente.
  10. Susținerea unui proces electoral liber și corect în Ucraina, în conformitate cu standardele democratice internaționale și cu participarea tuturor părților interesate.
  11. Sprijinirea eforturilor de reconciliere națională și de construire a unei societăți pluraliste și incluzive în Ucraina, bazate pe respectul pentru diversitatea culturală și etnică.
  12. Angajamentul pentru o cooperare pe termen lung între comunitatea internațională și părțile implicate în conflict, în vederea asigurării unei soluții durabile și pașnice pentru criza din Ucraina.

La o privire atentă, planul chinezesc de pace nu e lipsit de sens. Luat ca atare și respectat la virgulă, ar obliga Rusia să se retragă complet din toate teritoriile ocupate în Ucraina. Ceea ce, să fim onești, Putin nu va accepta în ruptul capului. Fiindcă aceasta ar redefini operațiunea specială drept o înfrângere amară.

Totuși, e interesant de observat că Putin, în pofida succeselor rusești recente pe frontul din Ucraina, e conștient că Ucraina nu va fi părăsită de aliații occidentali. Prelungirea războiului solicită enorm economia Rusiei, reorientată masiv spre producția de război. Pe termen lung, observă și Putin că Rusia va deveni o feudă economică chinezească.

Astfel încât nu mai pare atât de o absurdă o pace cu sacrificii strategice, una care să nu șifoneze prea tare ambițiile Rusiei de superputere mondială.

Problema este că acest din urmă statut, atât de mult dorit de Putin, nu se câștigă la masa verde. Focoasele nucleare nu sunt suficiente pentru a câștiga respect. Rusia și prietenii săi se respectă între ei dar pentru restul lumii sunt tot ceea ce înseamnă barbaria modernă.

Ce se mai poate construi de aici?