Putin îl „duce de nas” pe Trump, susține un fost secretar adjunct al NATO: „Negocierile de pace, doar o iluzie. Putin se joacă cu Trump”

Publicat: 28 mart. 2025, 11:24, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Putin îl „duce de nas” pe Trump, susține un fost secretar adjunct al NATO: „Negocierile de pace, doar o iluzie. Putin se joacă cu Trump”

Vladimir Putin nu are nicio intenție reală de a încheia un acord de pace, ci îl manipulează pe Donald Trump în cadrul unui joc strategic, a declarat Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO.

„Putin se joacă cu Trump”, a declarat Gottemoelle, adăugând că liderul de la Kremlin își urmărește propriile interesse sub masca unei eventuale deschideri către negocieri. Într-un interviu acordat Sky News, oficialul american a afirmat că președintele SUA ar fi conștient de acest joc, însă reacția rămâne incertă. Aceasta a sugerat că Washingtonul ar impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care va considera că Moscova ar putea încerca să profite de pe urma cooperării diplomatice.

Rolul Europei în posibilele negocieri de pace

Fostul oficial NATO a evidențiat și importanța Europei în procesul de sancționare a Rusiei și, eventual, de negociere. Potrivit Rose Gottemoeller, Uniunea Europeană poate deveni un „participant efectiv” la negocieri, având un rol central în implementarea și menținerea presiunilor asupra Kremlinului.

Ea a adus în discuție și ideea unei „forțe de reasigurare” care ar putea fi trimisă în Ucraina pentru a sprijini stabilizarea situației. Totuși, a subliniat că succesul unei astfel de inițiative depinde în mare măsură de sprijinul Statelor Unite.

„O forță eficientă va fi posibilă doar dacă SUA sunt dispuse să o susțină. Sunt încă multe necunoscute, dar cred că o astfel de soluție poate funcționa. Forțele de reasigurare a fost utile în trecut în procesele de pace, dar încă nu știm dacă pacea va fi atinsă în acest caz”, a afirmat Gottemoeller.

Trump, tot mai conștient de strategia rusă?

Presupusa manipulare a lui Trump de către Putin nu este o idee nouă în spațiul public internațional. Cotidianul The Telegraph a susținut recent că „minciunile lui Putin și credulitatea lui Trump” constituie principalele obstacole în calea oricăror negocieri reale. Potrivit sursei britanice, președintele american începe să conștientizeze manevrele liderului rus.

De asemenea, jurnaliștii de la Business Insider au relatat că Putin a recurs la o strategie subtilă pentru a distrage atenția lui Trump de la adevăratele obiective ale Rusiei în Ucraina. Folosindu-se de interesul lui Trump pentru negocieri comerciale și de stilul său de lider de afaceri, liderul de la Kremlin ar fi reușit să-i abată atenția de la faptele din teren.

Ieșirea SUA din NATO? „Probabilitatea este zero”

În același interviu, Gottemoeller a exclus ideea ca SUA să părăsească Alianța Nord-Atlantică, în ciuda retoricii recente a lui Donald Trump, care a lăsat de înțeles că statele europene ar trebui să-și asume un rol mai activ.

Fostul secretar adjunct al NATO a declarat că retragerea Statelor Unite din alianță este „improbabilă”, însă nu a exclus posibilitatea ca Washingtonul să permită un transfer de responsabilitate către aliații europeni.

Chiar dacă președintele american începe să își dea seama de „jocul” lui Putin, analiștii internaționali avertizează că orice întârziere în reacția politică a Statelor Unite ar putea fi exploatată de Moscova pentru a-și consolida pozițiile pe teren și în negocieri. Europa, între timp, pare tot mai pregătită să joace un rol independent și activ în eventualele tratative pentru pace.