Puțin praf de lux peste gaura de miliarde de la City Insurance
Câteva apartamente sau garaje din cartierul bucureștean exclusivist Dorobanți, un Bentley, un Audi, două BMW și trei Jeep sunt bunurile scoase la vânzare pentru a mai acoperi din pagubele enorme generate de falimentul City Insurance.
Cele aproximativ 10-11 milioane de euro care s-ar putea obține din aceste tranzacții nu reprezintă însă nici măcar un procent din paguba de aproape două miliarde produsă de dispariția celui mai mare jucător de pe piața asigurărilor.
Ce se vinde:
20 de apartamente si 12 garaje în cartierul Dorobanți (București) – preț de pornire 5,7 milioane de euro (fără TVA);
4 spații comerciale – preț de pornire 3,8 milioane de euro (fără TVA);
Un autoturism Bentley Bentayga (foto), an fabricatie 2017, motorizare 6.000 cm³ benzină – preț de pornire 116.000 euro fără TVA;
Un utoturism Audi Q7, an fabricatie 2019, motorizare 3.000 cm³ motorină + electric – de la 58.000 euro;
Un BMW X4 Drive 30D, un Audi Q7, un Jeep Grand Cherokee, două Jeep Renegade, un Suzuki Swift, un Mini Cooper S și șase dacii completează lista mașinilor scoase la licitația ce se va organiza astăzi și mâine.
Lunga listă a păgubiților
Companii de stat, bănci, firme private sau chiar persoane fizice se numără printre cei 1.600 de creditori ce speră să-și recupereze bani în urma celui mai mare faliment din România, al companiei de asigurări City Insurance. În total, cer aproape 9,1 miliarde de lei.
Datoria este enormă, dacă ne gândim că depășește, ca valoare, produl intern brut a 21 de țări din întreaga lume. Mult mai mult decât generează, într-un an întreg, țări cu economii mici prceum Belize, Seychelles, Grenada ori Samoa.
De departe, cel mai mare creditor este Fondul de Garantare al Asiguraților, cu 2,042 miliarde lei, urmat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu 1,619 mld. A treia poziție este ocupată de RAJA SA Constanța (cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate), cu 971 milioane lei și Banca Comercială Română SA, cu 784 milioane lei.
Urmează Argea Sardegna din Oristano, cu 491 milioane lei, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule România (carte verde) București, înscris cu două creanțe, de 308, respectiv 745 milioane lei, Apă – Canal SA Galați cu 298 milioane lei, Direzioni Provinciale di Napoli Ufficio Controli cu 257 milioane lei, Omniasig Vienna Insurance Group SA 90 milioane lei și Swiss RE Europe SA 89,9 milioane lei.