Rusia a fost nevoită să închidă o parte din cea mai mare fabrică de gaz natural lichefiat (GNL) din lume,  situată în Arctica, în apropiere de orașul Murmansk. Motivul unui astfel de pas a fost o scădere a cererii din cauza sancțiunilor occidentale introduse ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei.

„Șantierul Bilokamyanka, finalizat anul trecut și conceput pentru a angaja 15.000 de muncitori, rămâne gol; majoritatea antreprenorilor l-au părăsit”, scrie  The Telegraph.

Ziarul notează că oprirea producției de gaze în Arctica este o lovitură semnificativă pentru președintele rus Vladimir Putin. Anul trecut acesta, împreună cu șeful Novatek (firma care a construit șantierul), Leonid Mikhelson, s-au lăudat că unitatea de la Bilokamyanka este „unitatea industrială de vârf” din lume.

Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni pentru „Arctic LNG 2”, măsuri similare fiind luate de Uniunea Europeană. „Arctic LNG 2” este o fabrică de producție de gaz natural lichefiat din Siberia de Vest, destinată exportului de gaze din zăcămintele Salmanovsky și Geofizice. Șantierul naval din Bilokamyanka a fost construit pentru realizarea de platforme mari offshore necesare procesării gazului pentru „Arctic LNG-2” – de acolo ar trebui să fie exportat în Asia.

Două dintre cele trei platforme planificate au fost deja construite și remorcate până în Golful Ob, unde se află zăcăminte de gaze. Era de așteptat să producă 20 de milioane de tone de gaz, dar niciunul nu funcționează. Este posibil ca a treia platformă să nu fie construită niciodată. Astfel, Bilokamyanka a devenit practic inutilă. Mass-media scrie că acum au mai rămas doar 500 de oameni în clădire – majoritatea paznici.

Sancțiunile împotriva proiectelor rusești de GNL din Arctica au avut un succes maxim

În plus, sancțiunile occidentale au dus la o penurie de nave disponibile Rusiei. Pentru a implementa acest proiect ambițios, Novatek avea nevoie de o flotă de transportatori de gaze care să spargă gheața, dar puțini constructori navali au fost dispuși să riște să fie pe lista celor care încalcă sancțiunile.

Într-un comentariu privind proiectul Arctic LNG 2, Vitaly Yermakov de la Institutul de Cercetare Energetică din Oxford a remarcat că sancțiunile împotriva proiectelor rusești de GNL au avut un succes extrem.

„Novatek este una dintre multele companii și persoane vizate de sancțiunile SUA pentru sprijinirea eforturilor militare ale Rusiei. Proiectul Arctic LNG 2 și proviziile sale de GNL au devenit o țintă specială”, scrie The Telegraph.

Dar una dintre cele mai mari lovituri aduse planurilor lui Putin pentru extinderea exploatării gazelor din zona Arcticii a fost anunțul Indiei că țara nu va cumpăra gaz de la Arctic LNG 2.

„Nu vom cumpăra [ de la] Arctic LNG 2. Nu cumpărăm bunuri sancționate. Nu ne atingem de ceea ce face obiectul unor sancțiuni ample”, a declarat ministrul indian al petrolului, Pankaj Jain, într-o declarație pentru Reuters.

Cu toate acestea, India primește încă unele cantități de petrol și gaze din Rusia. Compania petrolieră Rosneft a acceptat recent să furnizeze aproape 500.000 de barili de petrol pe zi rafinăriei private Reliance din India, în cadrul celui mai mare acord energetic dintre cele două țări.

Ministerul rus al Energiei și Novatek nu au răspuns solicitărilor de comentarii.