Qatarul, interesat de concesionarea unui perimetru în Marea Neagră, pentru energie solară și eoliană

Publicat: 17 apr. 2024, 21:43, de Magda Marincovici, în Energie , ? cititori
Qatarul, interesat de concesionarea unui perimetru în Marea Neagră, pentru energie solară și eoliană

Qatarul este interesat de concesionarea unui perimetru din Marea Neagră, dat fiind potențialul crescut de energie solară și eoliană, anunță  ministrul Sebastian Burduja, care face parte din delegația prim-ministrului Ciolacu, aflată în vizită  în Golf.

De altfel, și unele companii europene și-au manifestat interesul pentru concesionare de perimetre în Marea Neagră, a mai anunțat ministrul Burduja. În legătură cu aceste perimetre, ministrul Burduja a precizat că ele  ”se vor determina de către Ministerul Energiei, în baza unui studiu, așa cum spune legea trecută de Parlament săptămâna trecută, în baza unui studiu care se finalizează la mijlocul anului 2025”.

Potrivit ministrului liberal, ”sunt destule de firme interesate, inclusiv din Europa, din zona de nord a Europei, firme specializate în parcuri eoliene off-shore”.

Ministrul Burduja a anunțat pe facebook care sunt obiectivele urmărite în acest ”tur de forță în Golf”:

 

  • Promovare investiții strategice qatareze în România: proiecte producție energie verde, cu acces la fonduri nerambursabile pentru susținerea cheltuielilor de capital și la schema Contractelor pentru Diferență (preț fix al energiei pentru 15 ani); perimetre pentru centralele eoliene din Marea Neagră (aici se prefigurează investiții de miliarde de euro din 2025); centralele cu acumulare prin pompaj de tipul Tarnița-Lăpuștești.
  • Susținerea unor posibile investiții în fabrici de baterii în România, cu implicarea unor parteneri strategici.
  • Acces la gazul natural lichefiat qatarez, prin terminalele din Grecia și Turcia: ca opțiune de back-up la producția internă și la gazele disponibile în Azerbaidjan.
  • Pe termen mediu și lung, schimb de bune practici în sectorul nuclear, inclusiv pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), unde România este văzută ca lider.
  • Formarea specialiștilor în energie, prin parteneriat între universitățile din București, Ploiești (și nu numai) cu cele din Doha.