Racul din Munţii Apuseni. Descoperire făcută de un cercetător din Bihor

Publicat: 30 mart. 2025, 19:23, de Ionut Jifcu, în Cultură , ? cititori
Racul din Munţii Apuseni. Descoperire făcută de un cercetător din Bihor
sursa foto: ebihoreanul.ro

Lucian Pârvulescu este cercetătorul care a descoperit un curstaceu ascuns de milioane de ani în Munţii Apuseni. I-a pus şi un nume românesc, dedicându-şi doctoratul pe acest subiect.

Descoperire în Munţii Apuseni

Lucian este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara. El și-a început cariera de cercetător al racilor din întâmplare, în 2007, când a fost cooptat ca expert în crustacee în cadrul proiectului european Natura 2000, relatează Bihoreanul. Studiind racii din Munții Apuseni, a descoperit ceva surprinzător: racii de ponoare din această zonă erau diferiți de cei din Munții Banatului.

Pentru a verifica acest lucru, Lucian a efectuat teste genetice împreună cu experți din Germania. Rezultatele au confirmat ipoteza sa inițială – racul din Apuseni nu era aceeași specie cu cel din Banat. Inițial sceptic, cercetătorul a refăcut analizele, însă concluzia a rămas aceeași: în Bihor trăia o specie necunoscută!

Continuând studiile, Lucian a descoperit că acest rac are rude într-un pârâu din Croația. Colaborând cu geologi și geografi, a stabilit că Munții Apuseni și Munții Dinarici din Croația au fost cândva uniți. Când placa tectonică s-a rupt, populațiile de raci au evoluat separat, ducând la apariția unei specii distincte.

În 2019, Lucian și-a publicat cercetările într-o revistă științifică și a numit noua specie Austropotamobius bihariensis, cunoscută acum ca racul bihorean. De atunci, și-a dedicat studiile acestei specii, realizând o hartă a răspândirii și monitorizând constant populațiile.

Descoperirea sa a avut un impact major: specia a fost inclusă în cataloagele de referință ale biodiversității, iar recent, cu ajutorul ONG-ului CAPDD, a fost adăugată pe lista speciilor protejate din România. Astfel, Lucian a contribuit semnificativ la conservarea unei specii unice în lume.

„Sunt paşi importanţi, dar protejarea racului depinde de educaţia ecologică şi de responsabilitatea comunităţilor locale”, a explicat profesorul