Radon, gaz radioactiv care declanșează cancer, în școli și grădinițe!
În aproximativ un sfert dintre școlile și grădințele din 16 județe există o concentrație mare de radon, gaz radioactiv care se acumulează în clădiri și afectează sănătatea, avertizează un studiu realizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Radonul este un gaz radioactiv incolor și inodor, foarte periculos, care provoacă multe boli grave, inclusiv cancer. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în contextul creșterii numărului cazurilor de cancer pulmonar, subliniază că radonul este un factor de risc major pentru acest timp de neoplasm.
Coordonatorul acestui studiu, Alexandra Cucoș, subliniază că ”o concentrație de 300 bc/m3 corespunde cu efectele a 150 de radiografii pulmonare sau cu fumatul a 16 țigări zilnic”.
Astfel, după fumat, expunerea la radon este al doilea factor major de declanșare a cancerului pulmonar.
Radonul se degajă din sol și pătrunde prin fisur, pe ferestre, în interiorul clădirilor, unde se poate acumula. De aceea se recomandă ca fundația imobilelor să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, se recomandă aerisirea încăperilor. Înainte de începerea cursurilor, dimineața, ar trebui să se deschidă toate geamurile claselor pentru o ventilație puternică.
Radonul rezultă din dezintegrarea radiului, acesta din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului.
Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai au realizat și o hartă pe care au expus-o în Atlasul European de Radon. Județele din Transilvania , dar și marile orașe sunt considerate zone cu un risc ridicat de concentrație de radon.
Avertismentele OMS
Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume. Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.
OMS subliniază că radonul este principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor și care , de asemenea, potențează riscurile în cazul fumătorilor. OMS mai estimează că radonul provoacă între 3% şi 14% din totalul cancerelor pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Astfel, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.