Radu Dinescu (UNTRR): Șoferii străini știu că poliția rutieră din România nu urmărește încasarea amenzilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Radu-Dinescu-UNTRR.jpg)
Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), invitat la un eveniment organizat de ZF, a criticat aspru capacitatea scăzută instituțională a autorităților din România. Dinescu s-a referit în special la încasarea amenzilor cetățenilor străini, precum și la tahograful inteligent de generația a doua care nu a fost disponibil pe piața de la noi.
Când scade prețul motorinei înseamnă că avem o problemă de cerere în piață
Costul final pentru operatorul de transport din România este mai mare decât același cost din țările din jur, afirmă Radu Dinescu.
În trei luni a existat o migrare semnificativă a consumului de carburant pentru transport rutier (13% în trei luni din consumul de carburant din România). Acest lucru poate să ducă în final la o colectare mai scăzută, în cifre absolute, de către statul român, a banilor din această acciză.
Tahograful inteligent de generația a doua nu a fost disponibil pe piață
Avem doar doi dealeri și foarte pretențioși, în România. N-am putut să aducem din afară, să le instalăm din cauza unui cost de peste 1000 și ceva de euro și costuri adiționale suplimentare. A trebuit să mergem să-l resoftăm, să-l reglăm etc. Pentru că au fost probleme reale, nu puteai să faci transport internațional după 1 ianuarie, dacă n-aveai un astfel de tahograf. S-a obținut o amânare de două luni.
Dinescu mai spune că anul acesta, la 1 martie, eram în situația în care vehiculele nu aveau niciun fel de tahograf digital sau nu erau echipate cu cele de generația 1 din 2019.
A trebuit să fie echipate undeva la circa 60.000 de vehicule. Mai este o perioadă tranzitorie până în august 2025 pentru vehiculele care sunt înmatriculate prima dată în România ce nu au tahograf inteligent de generația unu.
Înregistrăm niște abuzuri de la autoritățile din Cehia
Cehii ne opresc camionul, de exemplu un Mercedes înmatriculat în 2019. Deși constată că e tahograf inteligent, care nu poate fi decât de generația unu sau doi, îl amendează pe om și atunci ducem o luptă de asta foarte ciudată cu autoritățile din diferite țări, pentru lucruri mărunte. În final, am câștigat bătălia asta, dar vreau să vă zic că este foarte consumatoare timp.
Capacitate instituțională a autorităților din România, e foarte scăzută
Dinescu spune că autoritatea rutieră din România nu urmărește încasarea amenzilor cetățenilor străini.
Pot să confirme și ungurii, și bulgarii. Nu există prescriere a amenzilor, nu există să se urmărească încasarea amenzilor de circulație în România. Toți străinii știu că poliția rutieră nu urmărește încasarea amenzilor. Deci un șofer străin nu mai dă nici ciubuc, nici ciorba, nici nimic.
El subliniază faptul că timpul de așteptare pentru un șofer român este mai mare decât al unui șofer din altă țară europeană.
E o realitate și ne deranjează foarte tare când pleci cu același camion de la același client, nu știu, din Bulgaria, și te duci în Germania și ai restricție estivală peste vară. Românul trebuie să stea în parcare și colegul său din altă țară ajunge cu o zi mai devreme. Să vedeți că nu e foarte plăcut să dai justificări clientului că tu n-ai putut să ai același timp de tranzit ca un coleg din altă țară. Nu e competitiv economic. Deci problema este că de multe ori noi să ne fentăm noi pe noi, de exemplu.
Acuma s-a luat decizia la nivel european că dacă ai tahograf inteligent de generația a 2-a dar nu mergi în alt stat din UE, ci doar îl transmiteți către un alt stat din afara UE.
Ungaria și Bulgaria ne controlează foarte mult
Secretarul general UNTRR spune că românii au cerut 2 ani de amânare pentru această măsură.
Eu, român, merg în Turcia fără să am acest tahograf inteligent de generația a doua. Noi am cerut 2 ani de zile amânare și în ianuarie suntem prima țară care a dat amenzi deși s-a făcut agrementul ăsta, la nivel european să nu se amendeze două luni de zile.
Prima țară care a dat amendă este România, unui polonez și unui bulgar. Deci iarăși avem niște probleme, dar pe de altă parte, repet, Ungaria ne controlează foarte mult, Bulgaria ne controlează. Noi nu reușim să facem acest aceste controale, nici nu mai avem sisteme de control, cum are Ungaria cu parcări, unde poate tot fluxul este controlat. Nici măcar nu avem sisteme, repet, care să permită urmărirea încasării amenzilor.
Potrivit lui Radu Dinescu, în România sunt 355.000 de șoferi cu atestate pentru șofer de transport marfă și 7.000 pentru transport persoane. La ARR sunt înregistrați doar 268.000 de șoferi care lucrează în România. Deci diferența o reprezintă conducători auto care au atestat sau o cartelă tahograf și lucrează în alte state din Uniunea Europeană.