Radu Mazăre își joacă cartea până la capăt: contestă decizia privind refuzul legat de eliberarea condiționată
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, care are de executat o pedeapsă de 9 ani de închisoare, își joacă cartea până la capăt și contestă decizia prin care i s-a refuzat eliberarea condiționată.
Cum decizia instanței nu era una definitivă, Mazăre a făcut uz de posibilitatea legală de a contesta. Între timp, fostul edil a ispășit cu treime din sentința impusă de judecători.
Cererea lui Radu Mazăre de liberare condiţionată a fost respinsă, săptămâna trecută, de Judecătoria Sectorului 4, decizia magistraţilor nu este, însă, definitivă. Dacă hotărârea nu se va schimba la instanţa superioară, Radu Mazăre va mai putea să formuleze o nouă cerere de liberare condiţionată peste nouă luni.
“În baza art. 587 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 59 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen. respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat Mazăre Radu Ştefan, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, ca neîntemeiată. În temeiul art. 587 alin. (2) din C.proc.pen., fixează termen de reiterare de 9 luni, care va curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită”, se precizează în minuta instanţei.
De ce este acuzat Mazăre
Radu Mazăre are de executat o pedeapsă de 9 ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive primite de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Este vorba de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, într-un dosar, şi o alta de cinci ani de închisoare, în dosarul Polaris.
În cel de-al doilea dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015. El a fost acuzat în dosarul Polaris de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.
Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte, au arătat în rechizitoriu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Fostul edil s-a ales cu o condamnare de cinci ani de detenţie
În ceea ce privește Dosarul Retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv la începutul anului 2019 la 9 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată şi săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.
În același timp, instanţa a dispus, prin Decizia nr 32/2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum şi a altor înscrisuri, fiind reţinut prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.