Radu Țincu avertizează: E posibil să ajungem la o triplare a numărului de cazuri de Covid-19 în următoarea perioadă
Al cincilea val pandemic durează mai mult în Europa pentru că varianta Omicron a SARS-CoV-2 se transmite mult mai repede și poate afecta persoane care fie s-au vaccinat, fie s-au vindecat de COVID-19, pentru că are capacitatea de a eluda sistemul imunitar, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca.
Întrebat cum vede avertismentele OMS, în contextul în care mulți sperau că valul Omicron ar putea fi printre ultimele sau chiar ultimul val pandemic, Radu Țincu a explicat: „Și noi sperăm același lucru, doar că acest lucru nu echivalează cu sfârșitul pandemiei și cu eliminarea virusului din circulație. Ceea ce ne dorim este să nu mai avem o pandemie și să fie doar focare endemice de transmitere a acestui virus. Până la urmă, nu este primul și nici ultimul virus care a apărut și n-a mai dispărut, adică rămâne prezent și va face în continuare victime în rândul populației”.
„Ceea ce ne interesează este să reușim să controlăm intensitatea acestor îmbolnăviri și să nu mai avem situații de lockdown, să nu mai avem situații de supraaglomerare a spitalelor sau de întrerupere a activităților normale din societate. După trecerea valului Omicron, speranța tuturor este ca toate elementele cumulate, vaccinare, trecere prin boală, măsuri sanitare care s-au implementat, să reușească să scoată Globul din această situație pandemică, către o evoluție ceva mai temperată”, a adăugat medicul, la B1TV.
Întrebat dacă există riscul de producere a unor noi mutații pe fondul valului 5, el a continuat: „Nimeni nu poate ști acest lucru. Virusul suferă în mod natural mutații și aceste mutații sunt cu atât mai frecvente cu cât rata de multiplicare a virusului este una mai ridicată, ceea ce se întâmplă în valul acesta, valul 5, însă nu putem spune cu exactitate dacă va apărea o mutație, când va apărea sau, cel mai important, dacă această nouă mutație poate să fie mai agresivă sau poate să nu mai fie sensibilă la anticorpii pe care i-am produs fie în urma vaccinării, fie în urma trecerii prin boală. La acest moment, toate aceste date cu privire la o nouă mutație sunt speculative și nu pot să emit niciun fel de părere cu privire la o viitoare mutație a virusului SARS-CoV-2”.
„Valul în Europa durează mai mult pentru că Omicron se transmite mult mai repede și poate afecta persoane care fie s-au vaccinat, fie s-au vindecat de COVID-19, pentru că are capacitatea de a eluda sistemul imunitar și atunci și persoane care aveau o oarecare imunitate pot să devină pozitive cu noua variantă virală. În România, sigur, suntem la începutul valului pandemic, avem o accelerare într-adevăr în ultimele zile, e posibil să ajungem la o creștere și o dublare sau chiar triplare a numărului de cazuri în perioada următoare, însă ceea ce ne interesează, dincolo de numărul de pacienți pozitivi, ne interesează numărul de pacienți spitalizați. Deja în vestul Europei, Marea Britanie raportează o scădere a numărului de cazuri zilnice, ceea ce arată că valul 5 începe să scadă în intensitate. Tot în vestul Europei vedem că și numărul de spitalizări în acea zonă a scăzut în perioada valului 5, ceea ce ne arată într-adevăr că Omicron determină forme mai ușoare de boală, însă trebuie să privim cu mare responsabilitate această informație”, a mai spus Radu Țincu.