Raed Arafat, sfaturi pentru clienții restaurantelor. La ce trebuie să fim atenți pentru a limita răspândirea infecției de Covid-19
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a enumerat câteva aspecte importante în contextul deschiderii restaurantelor de care clienții ar trebui să țină cont. În primul rând, oamenii trebuie să conștientizeze că dacă o unitate de alimentație este plină, înseamnă că nu se respectă niște reguli. În al doilea rând, aceștia trebuie să se dezinfecteze pe mâini, iar dacă doar stau de vorba, le recomandă să poarte mască.
Întrebat dacă va merge la restaurant, șeful DSU a răspuns că probabil da.
„Întrebare capcană… Deci, în anumite condiții și anumite situații, probabil. Eu, de la începutul pandemiei până acum am fost de 3 ori la terasă, în exterior.
Acum, când intrăm în spațiu închis, în interior, riscul are o creștere, dar trebuie respectate regulile. Noi am avut discuții cu reprezentanții HoReCa. Interesul lor nu e numai să nu se infecteze vreunul dintre clienți. În primul rând este să nu se infecteze personalul lor, pentru că altfel închide restaurantul sau închide activitatea.
Interesul lor e clar să se respecte regulile. Aici și clienții trebuie să respecte regulile, iar clientului care nu respectă regula trebuie să i se ceară să plece.
Cei care gestionează un restaurant sau un spațiu unde se servește masa, când văd că cineva nu respectă regulile nu trebuie să spună „nu am ce să fac””, a declarat oficialul din Guvern la Digi24.ro.
Raed Arafat a mai precizat că portul măștii nu este o chestiune foarte necesară, ba, mai mult, dă un sentiment fals de siguranță.
Raed Arafat: Mănușile nu sunt atât de importante, cât dezinfectarea
„Mănușile nu sunt atât de importante, cât dezinfectarea. Faptul că ai mănuși pe mână, trebuie după fiecare client fie să te dezinfectezi, fie să schimbi mănușile.
Nici măcar cine le poartă nu este protejat, pentru că își atinge fața cu mănușa și tot acolo este. Așa că, mai degrabă, important este să observăm că chelnerii, ospătarii se spală pe mâini, se dezinfectează… Și astea le-am văzut la o terasă unde am fost. Chelnerul, după fiecare masă mergea la o butelie de dezinfectant și se dezinfecta”, a mai declarat șeful DSU.
Chiar dacă omul care servește masa nu poate purta mască în timp ce mănâncă, acesta o poate face dacă stă de vorba. De asemenea, Arafat susține că persoanele care au mâncat sau au atins tacâmuri, trebuie să se spele sau să se dezinfecteze.
„Asta trebuie să ne intre în sânge în perioada asta. Și nu ne ajută numai să ne protejăm de COVID, în final ne va proteja și de gripa sezonieră”, a încheiat oficialul din MAI.