Rafila, atac dur la adresa lui Arafat: Are un comportament autoritar, dar nu este locul lui în UE

Publicat: 25 iul. 2024, 06:52, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Rafila, atac dur la adresa lui Arafat: Are un comportament autoritar, dar nu este locul lui în UE
Rafila, atac dur la adresa lui Arafat: Are un comportament autoritar, dar nu este locul lui în UE

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a exprimat public o serie de critici dure la adresa șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Raed Arafat. Acesta a acuzat un comportament autoritar din partea lui Arafat și a pus sub semnul întrebării gestionarea resurselor și atribuțiilor între Ambulanță și ISU.

Rafila, critic față de Arafat

Rafila a început prin a recunoaște abilitățile de organizator ale lui Arafat, dar a evidențiat că, în contextul situațiilor de urgență, responsabilitatea ar trebui să revină celor de la ISU.

„Domnul Arafat este, fără îndoială, un organizator excelent, dar atribuțiile ISU ar trebui să se limiteze la situațiile de urgență, unde dispun de echipaje specializate în descarcerare și intervenții în caz de accidente și calamități,” a declarat Alexandru Rafila în emisiunea „Culisele Statului Paralel”

El a continuat, subliniind că ordonanța 1/2014, care reglementează colaborarea între instituții în situații de urgență, a fost interpretată greșit, ducând la o permanentizare a stării de urgență în locul unei reveniri la normalitate.

„În viziunea lui Arafat, pare că starea de urgență devine norma, iar normalitatea o excepție. Aceasta este o problemă majoră, deoarece subminează rolul Ministerului Sănătății, care ar trebui să fie principalul coordonator al serviciilor medicale,” a explicat Rafila.

Ministrul Sănătății a criticat și decizia de a nu colabora cu ministerul său, indicând că această lipsă de cooperare este influențată de orgolii personale.

„Arafat a dat ordine ca ISU să nu colaboreze cu Ministerul Sănătății, ceea ce reflectă un exces de orgoliu. Deși DSU are coordonarea efectivă a serviciilor de urgență, imaginea publică a acestora ar trebui să fie asociată cu ministerul,” a adăugat Rafila.

O altă problemă majoră menționată de Rafila a fost alocarea inechitabilă a resurselor, cum ar fi ambulanțele. El a criticat faptul că, din cele 4.000 de ambulanțe planificate pentru achiziție, doar câteva sute au fost cumpărate, iar cele mai bune vehicule au fost direcționate către ISU, lăsând Ministerul Sănătății cu un parc auto depășit.

„În condițiile în care 90% din intervenții sunt gestionate de Ambulanță și doar 12% de ISU, este inacceptabil ca cele mai bune resurse să fie alocate doar unei părți,” a precizat ministrul.

Rafila a mai punctat că rolul ISU nu ar trebui să includă preluarea medicinei de urgență, subliniind că „pompierii au salvat multe vieți, dar nu trebuie să se ocupe de toate aspectele medicale de urgență.” El a încheiat prin a sugera că Arafat ar trebui să adopte o abordare mai colegială și să recunoască contribuțiile specialiștilor din serviciile de ambulanță, evitând să monopolizeze deciziile și resursele.