Rafila: Este greu de crezut că nu vom ajunge la 5.000 de cazuri noi pe zi
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, estimează că nu va trece mult şi vom ajunge la 5.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2 pe zi.
Universitarul mai spune că este iminentă o schimbare a strategiei de evaluare a bolnavilor cu SARS COV-2 şi a unităţilor sanitare în care sunt internaţi. Totodată, crede că oamenii ar trebui să meargă la serviciu după un orar decalat, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
„Este greu de crezut că nu vom ajunge la 5.000 de cazuri noi de infecţie pe zi”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de ProTV.
România a depăşit sâmbătă 150.000 de cazuri la nivel naţional. În total, de la începutul crizei sanitare, 5.358 de persoane au murit după diagnosticarea cu COVID.
Potrivit lui Rafila, în acest moment vorbim de o transmitere comunitară extinsă şi autorităţile ar trebui să se gândească deja la aplicarea altor măsuri de restricţie. În prezent, conform legislaţiei, o persoană diagnosticată pozitiv cu SARS COV-2 trebuie să meargă într-o unitate sanitară pentru evaluare. Investigaţiile se pot prelungi până la 48 de ore, timp în care este internat. Numărul mare de pacienţi a făcut ca unele spitale să rămână fără locuri, nu doar în secţiile de terapie intensivă, ci şi în saloane, aşa că specialiştii spun că bolnavii asimptomatici ar trebui monitorizaţi de acasă, astfel încât să nu mai încarce sistemul sanitar.
Rafila spune că şi angajatorii trebuie stabilească programe de muncă flexibile pentru ca mijloacele de transport să nu se aglomereze excesiv.
„Discuție deschisă cu angajatorii de a reglementa programe decalate, aglomeraţia să fie evitată mai ale în oraşele mari. Mijloacele de transport să ţină cont de aceste aranjamente de programe şi ar avea un impact favorabil”, spune Rafila. Totodată, ar fi necesară şi o schimbare a strategiei în sănătate.