Rafila spune în ce condiții pot medicii să lucreze și la stat și la privat
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, aduce o serie de lămuriri cu privire la condițiile în care medicii pot să lucreze și la stat și la privat, după scandalul provocat de medicul Cătălin Cîrstoiu, fostul candidat PSD-PNL la Primăria Capitalei, retras pe fondul acuzațiilor de incompatibilitate.
În cazul Cîrstoiu, totul ar fi pornit de la faptul că acesta oferea consultaţii şi la o clinică privată, în timp ce era angajat la stat. Rafila spune că este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat, cu condiția să țină cont de anumite condiţii.
Concret, medicii care se află în această situație trebuie să respecte programul în integralitate la spitalul public, ceea ce nu se prea întâmplă, a recunoscut ministrul Rafila. Ori, aici intervin managerii de spitale care trebuie să verifice acest lucru și să aibă grijă să nu se înclace legea.
”Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie stabilită de către instituţiile responsabile. … (…) Eu sunt adeptul flexibilităţii într-o măsură în care bunul simţ şi etica sunt respectate. Adică, un pacient poate să opteze între un spital public şi unspital privat, este dreptul lui. Diferenţa este că la un spital public nu plăteşte nimic, la un spital privat poate să plătească o sumă considerabilă, sigur, pe baza unui contract, în plus faţă de ce decontează CAS”, a declarat ministrul la Digi24.
Cătălin Cîrstoiu a fost acuzat de incompatibilitate, deoarece a consultat pacienți la clinica familiei sale. Aceasta deși era manager de spital, poziție care nu îi permitea să aibă o altă funcție, plătită sau nu, în afara celei de la spitalul la conducerea căruia se afla.