09:25 • Internațional
Rafturi goale în supermarketurile din SUA
Tot mai des pot fi văzute rafturi goale în supermarketurile marilor retaileri din Statele Unite ale Americii, în condițiile în care cererea mare de alimente, combinată cu costurile de transport în creștere și lipsa muncitorilor au dus la o nouă tură de întârzieri la companiile de produse alimentare procesate și de produse proaspete.
Cultivatorii de produse perisabile (salata și fructele de pădure) de pe Coasta de Vest, de exemplu, plătesc aproape triplu față de tarifele de transport cu camionul de dinainte de pandemie.
Shay Myers, directorul executiv al Owyhee Produce, care cultivă ceapă, pepeni și sparanghel la granița dintre Idaho și Oregon, recunoaște chiar că a amânat expedierea cepei către distribuitorii de retail până când costurile de transport vor scădea.
Numai în ultimele trei săptămâni, întreruperile de transport cauzate de lipsa șoferilor de camion și de recentele furtuni care au blocat autostrăzile, au dus la o dublare a costurilor de transport pentru producătorii de fructe și legume, pe lângă prețurile deja ridicate ale pandemiei, potrivit Alephnews.