Raiffeisen Bank: Cererea de credite pentru companii a revenit în trimestrul doi, după un început de an modest
După un început de an în care cererea de credite în piaţă a fost mai degrabă modestă, în trimestrul al doilea se observă o revenire a soldului de credite acordate companiilor (+5% faţă de trimestrul anterior), în special din zona clienţilor corporaţii, potrivit Raiffeisen Bank, a şasea bancă după active pe piaţa locală.
În ceea ce priveşte persoanele fizice, creditele de nevoi personale au crescut în prima jumătate a anului 2024 cu aproximativ 40%, iar cele ipotecare au crescut cu aproximativ 22% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior.
Ofertele lansate în al doilea trimestru aduc vânzări record pentru lunile următoare, atât la creditele PF negarantate, cât şi la cele garantate, susţine Raiffeisen Bank.
Soldul depozitelor (57,2 miliarde lei) continuă să se consolideze printr-o creştere de 9% an la an, cu variaţii pozitive pentru toate segmentele de clienţi.
Planificarea financiară personală rămâne un motor constant de creştere
În prima jumătate a anului 2024, numărul de planuri de pensii, planuri de investiţii şi asigurări de viaţă nou deschise a crescut cu peste 40% comparativ cu perioada similară din 2023.
Digitalizarea fluxurilor şi simplificarea interacţiunii cu clienţii rămân esenţiale pe toate segmentele. Numărul celor care şi-au deschis cont Raiffeisen direct din aplicaţia de mobile banking a crescut cu aproximativ 300% în prima jumătate a anului, iar plăţile online au înregistrat un avans de 30%.
S1 2024: evoluţii şi tendinţe
Activele Raiffeisen Bank România au ajuns la 74 miliarde lei în primul semestru al anului 2024, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, iar profitul a fost de 820 milioane lei.
Cheltuielile operaţionale au crescut cu 12% an la an.
Finanţare şi soluţii digitale în sprijinul antreprenorilor români
Prin colaborarea cu Fondul European de Investiţii, Raiffeisen Bank România continuă să susţină finanţarea IMM-urilor două scheme de garantare în valoare de 400 milioane euro, cel mai mare plan de investiţii din ultimii ani dedicat IMM-urilor din România.
În prima jumătate a anului 2024, sub umbrela celor două programe în vigoare (Microfinanţare EIF şi Competitivitate EIF) au fost acordate finanţări în valoare de peste 86 milioane euro.
În programul IMM Plus, facilităţile acordate au atins aproximativ 430 milioane euro, cumulat în segmentele Mid-Corporate şi Micro & Small.
În iunie, Banca Europeană de Investiţii a semnat un nou acord de garantare cu Raiffeisen Bank în cadrul Fondului de Redresare şi Rezilienţă. Acordul permite Raiffeisen Bank România să mobilizeze 250 milioane euro pentru finanţarea unor proiecte de investiţii de dimensiuni medii-mari, cu precădere în domeniile de acţiune climatică şi digitalizare.
RAM: active totale de peste 1 miliard de euro, investite majoritar în România
SAI Raiffeisen Asset Management (RAM), compania specializată în administrarea fondurilor de investiţii a grupului Raiffeisen în România, a depăşit pragul de 1 miliard euro în active totale aflate în administrare prin intermediul a 13 fonduri de investiţii şi a fondului de pensii facultative.
Private Banking & Premium Invest
În primul semestru al anului 2024, segmentul Private Banking a atins pragul de 1 miliard euro în produse de investiţii. Activele totale aflate în administrarea segmentelor Private Banking si Premium Invest au crescut cu 150 milioane euro faţă de finalul anului precedent.
Emisiuni de obligaţiuni corporative denominate în dolari au atras un interes foarte ridicat din partea clienţilor Private Banking, având în vedere randamentele competitive oferite.
În prezent, Direcţia Private Banking administrează active în valoare totală de peste 3,1 miliarde de euro, oferindu-le clienţilor pe care îi deserveşte acces la un univers investiţional extins, care cuprinde fonduri de investiţii locale, fonduri de investiţii internaţionale, obligaţiuni guvernamentale şi obligaţiuni corporative.