Raluca Turcan: Asistența socială în România se face cu persoane care nu au pregătirea necesară
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni, la evenimentul de începere a lucrărilor pentru Programul Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei COVID-19 – ”Din grijă pentru copii”, că în România asistența socială se face cu persoane care nu au pregătirea necesară. Mai exact, doar 30% dintre asistenții sociali au experiență și studii superioare în acest domeniu:
“Asistența socială în România se face cu persoane care nu au pregătirea necesară. Nu o au pentru că, fie nu sunt atrași de facultățile de profil, fie nu-și găsesc un loc de muncă, fie că sunt supraîncărcați. Dintre toți asistenții sociali din România, 80% au studii superioare, dintre aceștia doar 30% au experiență și educație pe asistență socială.”, a declarat Raluca Turcan.
Aceasta a subliniat că printre cele mai vulnerabile categorii afectate de pandemie au fost copiii din familii monoparentale, familii sărace sau familii cu părinți plecați în străinătate:
“Pandemia ne-a afectat pe toți, dar probabil cei mai afectați în perioada pandemiei au fost copiii. Cred cu tărie că implicarea prim-ministrului, coordonarea celor mai importante instituții ale statului, expertiza profesioniștilor și atragerea tuturor celor care pot să sprijine binele copiilor, reprezintă esența reușitei a oricărui program. Acesta este un program dedicat special copiilor afectați de pandemie. Și în perioada pandemiei au fost tipuri de afectări diferite și dacă ar fi să facem o radiografie, cei mai afectați sunt cei din familii vulnerabile. Deopotrivă afectați sunt și cei plecați la muncă în străinătate. Sunt copiii care din diferite motive nu au suportul necesar al familiilor. Primul pas înainte este prezența instituțiilor vitale la aceeași masă.
De departe cei mai vulnerabili sunt 65 plus, eventual cu dizabilități, și copiii din familii monoparentale, familii sărace cu mulți copii sau familii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Am identificat copii fără CNP în România de astăzi, am identificat într-o campanie de o lună de zile, aproximativ 2.500 de copii care erau excluși practic din sistemul educațional, nu aveau acces la educație, sute de copii care se aflau într-o stare avansată de boală șic are nu aveau acces la asistență medicală. Cum poate statul să se considere puternic și civilizat și să nu poată să îi ajute pe cei care sunt în situații astfel de disperate”, a mai precizat Raluca Turcan.