Raluca Turcan: Supraimpozitarea contractelor part-time este o greşeală
Fostul ministru al Muncii, deputatul PNL Raluca Turcan, a declarat, joi, că este împotriva supraimpozitării muncii part-time, adăugând că prevederea referitoare la acest aspect adoptată în Camera Deputaţilor poate fi corectată fie de Curtea Constituţională, fie în Parlament, printr-o iniţiativă legislativă în acest sens, pe care analizează dacă o va susţine sau nu.
„Articolul 56 din Constituţie prevede o aşezare echitabilă a probei fiscale şi din nefericire, prin supraimpozitarea unei munci neprestate, practic se pleacă de la premisa de a fi încălcată Constituţia. Deci cred că poate fi verificat şi constituţionalitatea acestei prevederi. Vom vedea cum se va pronunţa Curtea Constituţională. V-am spus: e o situaţie gri. În politică nu există doar alb sau doar negru. Eu m-am luptat alături de mulţi colegi, au lipsit doar 15 voturi în plenul Camerei Deputaţilor să renunţăm la această prevedere, însă ea este integrată într-o ordonanţă care are şi efecte pozitive şi atunci este dificil de evaluat politic”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
Potrivit parlamentarului PNL, supraimpozitarea contractelor part-time este „o greşeală” care poate fi corectată printr-o „iniţiativă legislativă separată„.
„Există pârghii parlamentare pentru a corecta această greşeală de măsură care, pe fond, nu stimulează munca, ci dimpotrivă, încurajează munca la negru. Inclusiv iniţiativă legislativă separată”, a precizat Raluca Turcan.
Anularea supraimpozitării
Întrebată de jurnalişti dacă va susţine o iniţiativă legislativă pentru anularea supraimpozitării contractelor part-time, Raluca Turcan a răspuns că ia în calcul şi această variantă.
„Evaluez foarte serios, de altfel vă mărturisesc că am parcurs toate etapele dezbaterilor interne de partid şi în forurile de conducere şi-n forurile Camerei Deputaţilor şi da, eu evaluez susţinerea pentru un astfel de demers. Dacă l-aş face singură, ar fi doar unul politicianist, aşa că evaluez ce susţinere ar avea acest proiect”, a mai precizat deputatul PNL Sibiu.
Parlamentarii USR iau în calcul să conteste la Curtea Constituţională modificările la Codul fiscal adoptate miercuri de plenul Camerei Deputaţilor şi vor solicita semnături şi din partea deputaţilor liberali pentru acest demers, a informat miercuri, deputatul Cristian Seidler.
Proiectul de lege respectiv prevede şi ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal.
Mai mulţi deputaţi PNL şi USR, printre care Raluca Turcan şi Robert Sighiartău, au propus un amendament de eliminare a acestei prevederi, care a fost respins respins la Comisia de buget.
Măsuri privind pensiile și salariile
Deputatul PNL Raluca Turcan a mai declarat că liberalii „nu pot să abdice în măsurile privind pensiile şi salariile, chiar dacă traversăm un context dificil”, de la stimularea celor care muncesc şi acordarea de pensii pe bază de contributivitate.
„Cel de-al doilea subiect pe care doresc să-l abordez reprezintă principiile liberale de la care PNL nu poate să abdice in măsurile privind pensiile şi salariile, chiar dacă traversăm un context dificil: stimularea celor care muncesc. Salariul trebuie să rezulte din productivitatea muncii şi din calificarea profesională a angajatului. Ar fi îmbucurător să aflăm că, din negocierile care s-au purtat şi care vor continua în Consiliul Tripartit, salariul minim va fi majorat la o valoare de 3.000 de lei. Chiar dacă avem certitudinea că salariul minim va creşte, rămâne un mare semn de întrebare cu privire la evoluţia salariului pentru persoanele care au calificări înalte: profesori, ingineri, cercetători. Nu cred că ne dorim o egalizare salarială în România şi nici o destimulare totală a tinerilor de a urma toate treptele sistemului de învăţământ. România are nevoie de o clasă de mijloc puternică, pentru care s-a făcut foarte puţin în ultima vreme”, a declarat Raluca Turcan.
Turcan cere ca pensiile să fie bazate pe contributivitate şi majorarea lor să acopere în întregime indicele de inflaţie.
„Pensia bazată pe contributivitate. Este deosebit de important să nu se abdice de la acest principiu, pentru că ar fi profund nedrept ca o persoană care a muncit peste 40 de ani să aibă venituri similare cu o persoană care nu a realizat nici stagiul minim de cotizare de 15 ani!!! Se încheie anul şi nu cunoaştem nicio propunere concretă a Ministerului Muncii cu privire la pensiile speciale şi diminuarea inechităţilor dintre pensionari!! Am lăsat proiecte la minister, care pot reprezenta o bază de plecare pentru actualul ministru. (…) Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflaţiei nu este numai o obligaţie morală, ci şi una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme şi în deficitul bugetar asumat, precum şi în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii. Nu putem accepta la nesfârşit ca pensiile contributive să nu beneficieze de majorarea meritată, în timp ce pensiile speciale rămân încă neatinse, inechităţile persistă, iar pensia minimă pare să fie privilegiată în raport cu pensionarii care au muncit toată viaţa”, a mai spus Raluca Turcan.
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, insistă ca protecţia socială să fie acordată doar celor care au nevoie.
„În mandatul meu de ministru, am demarat şi susţinut programe de sprijin de tipul one-off, sume de sprijin, însă pentru persoanele vulnerabile, cu venituri mici. Este foarte grav, periculos chiar şi profund inechitabil să se discute în spaţiul public despre generalizarea acestui tip de ajutoare! Voucherele sau alte tipuri de ajutoare pot fi soluţii punctuale. Însă nu măsuri de creştere a veniturilor pe termen lung. Nu putem accepta ca o politică ce trebuie să fie ţintită să devină regulă generală”, a adăugat Raluca Turcan, în conferinţa de presă.