Raluca Turcan vrea să facă din Craiova un al doilea Sibiu, pe parte de cultură

Publicat: 10 oct. 2024, 22:31, de Marian Apipie, în Cultură , ? cititori
Raluca Turcan vrea să facă din Craiova un al doilea Sibiu, pe parte de cultură
Ministrul Culturii Raluca Turcan a efectuat, joi, o vizită în Craiova, la Biblioteca Franceză „Omnia“ şi Teatrul Național „Marin Sorescu“

Ministrul Culturii Raluca Turcan a efectuat, joi, o vizită în Craiova, la două dintre obiectivele importante ale municipiului – Biblioteca Franceză „Omnia“ şi Teatrul Național „Marin Sorescu“. Cele două obiective se află pe lista de clădiri care sunt reabilitate prin programul „Reabilitarea Monumentelor Istorice din România“, implementat de Ministerul Culturii printr-un acord-cadru de împrumut încheiat între Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Raluca Turcan vrea să facă din Craiova un al doilea Sibiu, pe parte de cultură. Ministrul PNL al Culturii a profitat de prezența sa în Bănie și l-a felicitat pe regizorul Silviu Purcărete, pentru activitatea sa de 50 de ani în slujba Naționalului craiovean. Până să viziteze obiectivul vizat, Biblioteca „Omnia“, aflată în reabilitare, Turcan a precizat că anul viitor va începe și restaurarea clădirii Teatrului Național, proiectarea fiind deja finalizată și urmând să fie lansată licitația pentru execuția lucrărilor.

Reabilitarea clădirii care adăpostește Biblioteca „Omnia“ a început în 2020 și se apropie de final. Valoarea contractului design & build (cuprinde serviciile de proiectare – cu excepţia fazei D.A.L.I. -, lucrările de execuție și serviciile de asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor) este de 3.501.054,22 euro, fără TVA, potrivit unui comunicat al PNL Dolj.

Raluca Turcan: „Exemplul de bună practică de la Craiova trebuie replicat în toată țara“

„Am venit aici la începutul mandatului şi am văzut o clădire în ruină, iar acum, la final de mandat, văd o clădire superbă, aproape finalizată. Îi felicit pe cei care lucrează aici şi cred că exemplul de bună practică de la Craiova trebuie replicat în toată țara. Dorim ca municipiul Craiova să devină un oraș care se dezvoltă prin cultură, așa cum s-a întâmplat la Sibiu, și noi punem umărul prin finanțarea reabilitării acestor obiective“, a afirmat Raluca Turcan.

„Pentru noi, liberalii, protejarea patrimoniului cultural este o prioritate, și eforturile Ministerului Culturii, condus de doamna Turcan, au fost unele cu totul speciale în acest sens. Craiova are o importantă tradiție liberală – marile investiții și construcții de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX fiind realizate de liberali, și este datoria noastră să salvăm și să punem în valoare acest patrimoniu. Se află în derulare și alte lucrări, cum ar fi reabilitarea Palatului Administrativ, o altă clădire reprezentativă pentru Craiova și un proiect liberal de succes“, a spus și Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj.

La Teatrul Național „Marin Sorescu“ lucrările sunt ample și vor costa aproximativ 18,5 milioane de euro. Proiectarea s-a încheiat, iar anul viitor va începe execuția, susține PNL Dolj, în comunicat.

Colecția Bibliotecii Franceze „Omnia” cuprinde un fond de peste 30.000 de volume și documente

Revenind la Biblioteca „Omnia“, ea a fost creată după Revoluție, din inițiativa unui grup de intelectuali români, cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relaţiilor Culturale cu România din Lyon şi cu ajutorul primăriei din Lyon. La 25 mai 1990, prin Ordinul semnat de ministrul Culturii de la acea vreme, Andrei Pleşu, Biblioteca Franceză „Omnia” a devenit filială a Bibliotecii Naţionale a României. Instituția își desfășoară activitatea într-o clădire monument istoric construită în perioada 1890-1905, o adevărată bijuterie arhitecturală a Craiovei.

Colecția Bibliotecii Franceze „Omnia” cuprinde un fond de peste 30.000 de volume și documente, cu precădere în limba franceză, din domenii precum: literatură, critică şi istorie literară, lingvistică, istorie, sociologie, medicină, filosofie, artă, sport, geografie, management şi marketing, ştiinţe economice, dicţionare, enciclopedii, precum şi o colecţie de periodice, în special franțuzești, după cum au menționat reprezentanții Ministerului Culturii.

Citește și: PNL, fără listă de candidați la Camera Deputaților în Diaspora