Ramona Dabija anunță continuarea programului privind identificarea drogurilor din apele reziduale

Publicat: 15 mai 2024, 21:53, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Exclusiv
Ramona Dabija anunță continuarea programului privind identificarea drogurilor din apele reziduale
Ramona Dabija anunta continuarea programului de identificare a drogurilor din apele reziduale

Comisarul-șef de poliție Ramona Dabija, șefa Agenției Naționale Antidrog, anunță că România va participa și anul acesta la programul de identificare a drogurilor din apele reziduale și spune că își dorește ca acest demers să devină o tradiție pentru a avea o imagine cât mai clară asupra substanțelor interzise care se consumă în țara noastră.

Anul trecut, România a participat la un studiu european privind consumul de droguri, care presupune identificarea stupefiantelor din mostre de apă reziduale. În urma analizelor efectuate timp de o săptămână din eșantioanele de apă prelevate de la stația de eupurare Glina s-a constat o diferențiere a substanțelor în funcție de zilele săptămânii. Astfel, a rezultat că în weekend se consumă mai multă cocaină și ecstasy, iar în timpul săptămânii preponderent ketamină. Concluziile studiului au fost făcute publice de curând de către Agenția Națională Antidrog.

Citește și: Ce s-a descoperit în urma testării antidrog a apelor reziduale

Probele prelevate de la stație Glina au fost trimise către specialiștii Universității Anvers (Belgia), instituție care coordonează acest program la nivel european.

”Anul trecut a fost pentru prima oară când România a participat la acest studiu. Studiul este realizat în parteneriat cu Universitatea din Anvers, s-a mers după metodologia lor și nu au fost testate toate substanțele, ci doar anumiți indicatori pe care dânșii îi aveau în monitorizare la nivel european. A rezultat faptul că pe perioada weekend-ului se consumă, în media europeană, în București, cocaină și ecstasy. Iar ca și consum regulat, a ieșit în timpul săptămânii ketamina.”, a declarat în exclusivitate pentru Puterea.ro Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog.

Ea a precizat că studiul se concentrează strict pe substanțele consumate și nu pe consumatori, astfel că nu pot fi identificate date despre aceștia, având în vedere faptul că probele au fost prelevate din ape reziduale.

”Am reluat demersurile să participăm și anul acesta, să devină deja o constantă. Tocmai pentru că anul trecut a fost pentru prima dată, au durat un pic mai mult formalitățile pentru a putea intra și noi în acest studiu. Anul acesta suntem deja în același timp cu celelalte orașe. Urmează să se stabilească la nivel european perioada în care se vor face aceste recoltări de probe. Se vor transmite tot la universitatea de la Anvers pentru că ei sunt cei care au inițiat acest studiu și toate interpretările le aparțin lor. Noi, românii, suntem doar participanți în cadrul acestui studiu, nu interpretăm noi datele.”, ne-a transmis Dabija.

Șefa ANA a dezvăluit că își dorește ca acest proiect să devină o tradiție pentru că ”este foarte important să avem o imagine clară la ce se consumă în teren”.

”Chiar dacă este doar Bucureștiul în acest studiu, poate pe viitor o să reușim să introducem și alte orașe. Pentru al doilea an, Bucureștiul va fi clar în acest studiu implicat.”, a mai precizat comisarul-șef de poliție.

Studiile realizate de ANA cu privire la consumul de droguri sunt concepute după indicatori europeni, astfel încât autoritățile să aibă o imagine cât mai clară despre tipul substanțelor care intră pe teritoriul țării și cum pot fi ele blocate.