Randamentele investițiilor în titluri pe aur, dinamică puternică, în august

Publicat: 07 sept. 2024, 06:59, de Autor: George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Randamentele investițiilor în titluri pe aur, dinamică puternică, în august

Randamentele investițiilor la bursă în titluri pe aur au avut o dinamică puternică, în luna august, ajutată de așteptările pozitive ale pieței, în perspectiva unei prime reduceri a ratei dobânzilor de către Fed.

ETF-urile globale pe aur au adăugat 2,1 miliarde de dolari profituri, în august, extinzându-și seria de intrări la patru luni.

,,Toate regiunile au înregistrat fluxuri pozitive, cu fonduri nord-americane (+1,4 miliarde dolari) și europene (+362 milioane dolari). Forța prețului aurului și afluxurile recente au crescut AUM global cu 20% a-t-d, până la un alt vârf la sfârșitul lunii de 257 miliarde dolari”, arată analiștii Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

După o creștere lunară puternică în iulie, aurul a înregistrat un alt câștig sănătos în august, pentru a termina cu 3,6% mai sus, la un preț de 2.513 USD/oz (dolari pe uncie 28.3495 grame).

Conform modelului de analiză, privind atribuirea randamentului aurului (GRAM), aurul a fost atras mai sus de o scădere substanțială a dolarului american și, într-o măsură mai mică, de randamente mai scăzute ale Trezoreriei pe 10 ani, deoarece Fed a dat semnale că a venit timpul pentru reduceri de dobândă

Principala contribuție negativă identificabilă a venit dintr-un factor de impuls, randamentul aurului din luna anterioară. Adică atunci când este ridicat, luna următoare înregistrează de obicei o rentabilitate mai mică și invers.

De remarcat, de asemenea, în august, că reducerea semnificativă a taxelor de import la aur în India, care a avut loc la sfârșitul lunii iulie, a avut un impact puternic pentru cererea de aur din țară.

Rapoartele din piață sugerează că reducerea taxelor a fost urmată de un puternic interes de cumpărare din partea comercianților cu amănuntul de bijuterii, precum și a consumatorilor.

Între timp, ETF-urile globale din aur susținute fizic și-au extins perioada de intrare la patru luni. Fondurile occidentale au contribuit din nou cu cea mai mare parte a fluxurilor.

Aurul spot a avut un randament de 337% din martie 2005 încoace. La cursul BNR, gramul de aur s-a scumpit cu 625% în aceeaşi perioadă. Spre comparaţie, indicii BET şi Dow Jones au plus 212%, respectiv 108%

De-a lungul anilor, aurul s-a dovedit a fi unul dintre activele de refugiu preferate ale investitorilor la nivel mondial, metalul preţios performând bine atât în timpul crizei financiare din 2008, cât şi în criza pandemică şi, mai recent, în timpul războiului ruso-ucrainean.

Luând ca referinţă jumătatea lunii martie a anilor 2005, respectiv 2022, aurul spot a crescut în SUA de la 439,14 dolari per uncie la 1.918,6 dolari per uncie, înre­gis­trând astfel un avans de 337%, arată datele goldprice.org. O uncie reprezintă echivalentul a 28,3 grame.

Randamentul este însă de două ori mai mare dacă ne raportăm la cursul Băncii Naţionale a României, aurul crescând de la 38,5 lei pe gram la 279 de lei pe gram, adică a urcat cu circa 625% în aceeaşi perioadă