Raport BNR: Cursul de schimb leu-euro a fost în linii generale similar cu evoluțiile din regiune
Evoluția cursului de schimb leu – euro s-a sincronizat în linii generale cu cea a ratelor de schimb față de euro ale principalelor monede din regiunea Europei de Est, care au crescut chiar mai pronunțat, și sub influența unor factori locali, arată Raportul asupra inflației, publicat, miercuri, de Banca Națională a României.
Cursul de schimb leu/euro s-a menținut în prima decadă ale lunii februarie pe palierul mai înalt atins anterior – în contextul unui nou episod de înrăutățire a sentimentului pieței financiare internaționale generat de așteptări privind perspectiva ratei dobânzii Fed 38,39 –, dar a cunoscut apoi o ușoară corecție descrescătoare, revenind și stabilizându-se în martie în preajma valorilor prevalente în trimestrul IV 2023. Acest comportament a reflectat în principal influențele venite din reconsiderarea de către investitori a traiectoriilor probabile ale ratelor dobânzilor băncilor centrale majore – având ca efect și reintrarea pe o pantă ascendentă a cursului euro/dolar –, dar și din atractivitatea relativă încă ridicată a plasamentelor în moneda națională, inclusiv pe fondul expectațiilor ameliorate privind evoluția cursului de schimb leu/euro, arată raportul B.N.R.
Cursul de schimb leu/euro a urcat în debutul anului curent și s-a menținut timp de câteva săptămâni pe un palier mai înalt, dar a cunoscut apoi o ușoară corecție descendentă, revenind și stabilizându-se în martie în preajma nivelurilor prevalente în trimestrul IV 2023.
Raportul leu/euro a consemnat un mic salt la mijlocul lunii ianuarie 2024, iar presiunile asupra lui au rămas apoi ridicate, în contextul sell-off-ului antrenat în acest interval, inclusiv pe piețele financiare din regiune, de scăderea apetitului global pentru risc, sub impactul unei noi revizuiri a așteptărilor investitorilor privind perspectiva ratelor dobânzilor băncilor centrale.
Cursul de schimb leu/euro s-a menținut în primele decade ale lunii februarie pe palierul mai înalt atins anterior – în contextul unui nou episod de înrăutățire a sentimentului pieței financiare internaționale generat de așteptări privind perspectiva ratei dobânzii Fed38,39 –, dar a cunoscut apoi o ușoară corecție descrescătoare, revenind și stabilizându-se în martie în preajma valorilor prevalente în trimestrul IV 2023. Acest comportament a reflectat în principal influențele venite din reconsiderarea de către investitori a traiectoriilor probabile ale ratelor
dobânzilor băncilor centrale majore – având ca efect și reintrarea pe o pantă ascendentă a cursului euro/dolar –, dar și din atractivitatea relativă încă ridicată a plasamentelor în moneda națională, inclusiv pe fondul expectațiilor ameliorate privind evoluția cursului de schimb leu/euro.
Evoluțiile de pe piețele valutare din regiune au fost totuși eterogene în acest interval. Astfel, rata de schimb față de euro a coroanei cehe și-a prelungit ascensiunea până la jumătatea lunii februarie și a tins să rămână stabilă ulterior, iar cea a forintului a crescut aproape continuu până în prima parte a lunii martie, în timp ce în cazul zlotului aceasta s-a înscris în februarie pe un trend descendent, ce s-a extins până spre jumătatea lunii martie
În raport cu dolarul SUA, leul și-a stopat aprecierea în ianuarie și a început să manifeste o tendință de slăbire.