Raport GRECO: România trebuie să rezolve 26 de probleme până în decembrie 2024
Pentru a preveni riscuri de conflict de interese, ar trebui efectuate verificări de integritate ale oficialilor guvernamentali, ca parte a procesului de numire.
Ultimul raport de evaluare a României de către Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei a analizat eficienţa cadrului existent în România pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul persoanelor ce exercită funcţii executive de conducere. Este vorba despre Preşedinte, Primul-Ministru, Viceprim-Miniştrii, miniştrii, secretarii şi subsecretarii de stat, consilierii prezidenţiali, consilierii de Stat şi consilierii ministrului, precum şi membrii a două instituţii de punere în aplicare a legii, respectiv Poliţia şi Jandarmeria.
Potrivit raportului publicat azi, 07 septembrie 2023, GRECO recunoaște eforturile României de a dezvolta un sistem instituțional de integritate format din Agenția Națională de Integritate (ANI), Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția Generală Anticorupție (DGA), dar și strategia națională anticorupție (SNA) pentru 2021-2025.
În ceea ce privește integritatea, cadrul juridic cuprinde mai multe legi care conțin dispoziții care reglementează conflictele de interese, incompatibilitățile, depunerea declarațiilor de avere și de interese, acceptarea și divulgarea cadourilor.
Informațiile de interes public nu sunt publicate în mod regulat pe internet
GRECO a făcut României 26 de recomandări.
Raportul GRECO a relevat faptul că în România nu există un mecanism independent de supraveghere împotriva refuzului autorităților de a oferi informații.
În plus, ar trebui instituit un mecanism independent care să supravegheze refuzul autorităților de a divulga informațiile de interes public care nu sunt publicate sau actualizate online în mod regulat.
De asemenea, recurgerea frecventă la ordonanțe de urgență pentru ca Guvernul să legifereze este o problemă de serioasă îngrijorare care împiedică transparența efectivă și consultările publice semnificative și trebuie abordată cu prioritate
Utilizarea frecventă de către guvern a ordonanțelor de urgență pentru a legifera în cazuri excepționale este un aspect foarte îngrijorător pe care autoritățile ar trebui să îl abordeze cu prioritate.
De asemenea, raportul GRECO apreciază că este nevoie de a actualiza Codul de Etică aplicabil Poliției şi Jandarmeriei care să includă reguli relevante de integritate şi de a-l completa cu îndrumări practice şi exemple care reflectă realitatea de zi cu zi.
Ca urmare Regulilor de Procedură, GRECO a invitat autoritățile din România să prezinte un raport privind măsurile luate pentru punerea în aplicare a recomandărilor menționate mai sus până la 31 decembrie 2024. Măsurile vor fi evaluate de GRECO prin intermediul procedurii sale specifice de conformitate.