Raport: Întârzierea implementării tehnologiei 5G va duce la pierderi de miliarde de euro în economie
Eliminarea Huawei din infrastructura 5G din România va întârzia grav planurile operatorilor de implementare a 5G și va duce la piederi de 2,5 miliarde euro pentru economia României.
Un raport al Assembly Research din Marea Britanie, o companie independentă de cercetare de piață, realizat la cererea Huawei, estimează că în cazul în care Huawei este restricționat ca furnizor de echipamente va avea loc o întârziere de trei ani în implementarea noii tehnologii.
Întârzierea lansării rețelelor 5G va duce la costuri mai mari pentru economie. Raportul precizează că orice întârziere a implementării 5G înseamnă că România nu va putea profit pe deplin de beneficiile evaluate la 4,3 miliarde euro pe care Guvernul se așteaptă ca 5G să le producă în economie până în 2025.
Deși România a fost printre primele ţări europene care a lansat conexiuni 5G, în cazul în care proiectul de act normativ propus în prezent va deveni lege (şi va avea ca rezultat neautorizarea Huawei), implementarea sistemului 5G nu va continua în ritmul iniţial.
Acest lucru va avea un impact asupra eficienţei industriale şi a competitivităţii globale, precum şi asupra beneficiilor economice asociate unui start avantajos în 5G. Din impactul economic de 2,56 miliarde euro, ca urmare a întârzierii de 3 ani, aproximativ 1,41 miliarde euro reprezintă valoarea unor beneficii strategice, operaţionale, de consum şi ale terţilor care se pierd în întregime. Restul sumei este reprezentată de o pierdere în întreaga economie, 1,15 miliarde euro.
În plus, operatorii de comunicații mobile din România ar putea suporta costuri de miliarde de euro pentru a elimina echipamentele Huawei pentru rețele 3G și 4G pe care le utilizează în prezent. Proiectul de lege prevede eliminarea echipamentelor de la un furnizor neautorizat, dar nu arată cine va suporta costurile de eliminare a acestora.
Raportul Assembly arată și că vor fi costuri ascunse în economie în cazul în care implementarea 5G întârzie, costuri pe care economie nu și le poate permite în prezent, în situația de criză generată de pandemia de COVID-19.