RAPORT: Numărul persoanelor care au trecut frontiera a scăzut la jumătate în primele șase luni ale anului
Numărul persoanelor care au trecut frontierele României în primele şase luni ale anului a scăzut la jumătate, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2019, fiind de aproximativ 15 milioane, conform bilanţului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
„Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră, în prima jumătate a anului 2020, au fost de aproximativ 15 milioane treceri persoane (7.207.000 pe sensul de intrare şi 7.799.000 pe sensul de ieşire), aproximativ 12,5 milioane cetăţeni UE (dintre care 9,5 milioane cetăţeni români, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe cel de intrare în ţară), aproximativ 2,5 milioane cetăţeni non-UE. În comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 30.000.000, se înregistrează o scădere cu 50%”, se arată în bilanţul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Începând cu luna martie, o dată cu instituirea stării de urgenţă la nivel naţional ca urmare a pandemiei provocată de noul coronavirus, se observă scăderea valorilor de trafic persoane prin punctele de frontieră, minimul fiind atins în luna aprilie 2020, cu un total de intrări şi ieşiri de 592.000 treceri.
Tot în prima jumătate a anului, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de control au fost de aproximativ 5.164.000 treceri, cu 34,7% mai mici comparativ cu perioada similară de anul trecut (7.910.000 mijloace de transport).
În contextul scăderii traficului mijloacelor de transport, numărul automărfarelor care au tranzitat frontiera de stat a înregistrat o uşoară creştere (2,7%) comparativ cu perioada similară din 2019, când au fost aproximativ 2.236.000 de automarfare, informează IGPF.
În ceea ce priveşte numărul de acte ilegale constatate de poliţiştii de frontieră în prima jumătate a anului 2020, bilanţul IGPF contabilizează 7.739 fapte ilegale (3.547 infracţiuni şi 4.192 contravenţii), cele mai multe au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale 3.547, urmate de braconaj, fals şi uz de fals şi contrabandă cu bunuri de larg consum.
Cele mai multe fapte de natură penală au fost depistate la frontiera cu R. Moldova, numărul acestora reprezentând 21% din numărul de fapte penale constatate la frontieră.
De asemenea, comparativ cu perioada similară 2019, se constată creşterea semnificativă a numărului de fapte penale constatate la frontiera cu Ungaria (34,7%) şi la frontiera cu Serbia (19,1%).
Totodată, în materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, în semestrul I 2020 s-au aplicat amenzi contravenţionale unui număr de 4.192 persoane în valoare de 2.420.000 lei, cele mai multe sancţiuni contravenţionale fiind aplicate la frontiera cu R. Moldova (33% din numărul total).
În urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au înregistrat în prima jumătate a lui 2020 o creştere de 144% a numărului persoanelor depistate acţionând ilegal la frontieră faţă de perioada similară a lui 2019, respectiv 2.912 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.491 pe sensul de intrare în ţară şi 1.421 străini pe sensul de ieşire din ţară. Anul trecut, în primele şase lui, au fost depistaţi acţionând ilegal la frontieră 1.194 cetăţeni străini – 660 pe sensul de intrare şi 534 pe sensul de ieşire, mai arată IGPF.
Cel mai utilizat mod de încercare de intrare/ieşire ilegală în/din România a fost trecerea/tentativa de trecere ilegală la frontiera verde, peste 87% dintre migranţi recurgând la această metodă.
De asemenea, din numărul total al persoanelor implicate în migraţia ilegală, cele mai multe au fost organizate în 480 de grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 114 traficanţi.
De asemenea, au fost depistate 119 persoane (cetăţeni români şi cetăţeni străini) implicate în activităţi de călăuzire.
În primele şase luni din 2020 s-a reuşit prevenirea intrării în ţară a 10.400 persoane de origine afro-asiatică.
La frontiera României au fost depistate acţionând ilegal (atât pe intrare, cât şi pe ieşire) persoane provenind din: Siria, Afganistan, Maroc, Irak, Algeria, Egipt, Turcia, Tunisia sau India.
IGPF mai informează că în prima jumătate a anului poliţiştii de frontieră au fost constatat 312 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală şi 22 infracţiuni de natură economico – financiară, în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 60,2 milioane lei; au fost depistate 102 persoane în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (acestea nefăcând obiectul migraţiei ilegale) asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri. Mărfurile de contrabandă constau în cafea, ţigări, produse alimentare, produse electronice şi electrocasnice, confecţii, etc. În producerea acestor ilegalităţi au fost implicate persoane provenind din Anglia, Bulgaria, Italia, Malta, Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Siria, SUA, Ucraina şi România.
Traficul ilegal cu ţigări continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii transfrontaliere. Astfel, în perioada analizată, poliţiştii au reţinut în vederea confiscării peste 1.000.000 de pachete de ţigări, cu o valoare de peste 13.100.000 lei, aproximativ 50 kg tutun şi 25 kg tutun narghilea, fiind identificate şi destructurate 5 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, fiind identificate 28 de persoane. Cei depistaţi că au făcut trafic cu ţigări provin din România, R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Serbia.
În ceea ce priveşte traficul de droguri şi substanţe interzise, în primele şase luni ale anului, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise – au depistat: 52 kg heroină, 1.267 grame canabis, 630 grame haşiş, 228 grame marijuana, precum şi alte stupefiante, anabolizante şi medicamente psihotrope, se mai arată în bilanţul IGPF.