Raport trimestrial T3 Saxo Bank: Trenul pierdut al inflației

Publicat: 09 iul. 2022, 18:31, de Aurel Drăgan, în ECONOMIE , ? cititori
Raport trimestrial T3 Saxo Bank: Trenul pierdut al inflației
rata inflatiei

Saxo Bank, specialistul în tranzacționare și investiții online, a publicat Raportul trimestrial T3 2022 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valută, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro-centrale care afectează investitorii și piețele.

„Inflația se va dovedi un tren pierdut pe care băncile centrale îl pot urmări doar din spate până când dinamica inflaționistă va duce la o prăbușire într-o recesiune teribilă”.

Steen Jakobsen, Chief Investment Officer la Saxo Bank, spune: „Bancherii centrali continuă să promoveze ideea că „normalizarea” la ținta de inflație de aproximativ 2% este posibilă într-un orizont de 18 luni. Dar de ce ar trebui să ascultăm când acești oameni nu au conceput niciodată că inflația ar putea ajunge peste 8% atât în ​​Europa, cât și în SUA?”

„Riscul este ca așteptările inflaționiste să crească rapid și să genereze efecte inflaționiste în a doua rundă, care vor impune băncilor centrale să înăsprească chiar mai mult decât pot concepe ele sau piața în prezent, până când trenul pierdut poate fi… prins, ceea ce ne va duce probabil într-o recesiune profundă.

Aceasta creează următoarea schimbare a politicii macroeconomice și răspunsul pe care va trebui să-l căutăm în T3 2022. Având în vedere o alegere de politică între inflație mai mare sau recesiune profundă, răspunsul politic va fi probabil să instruim băncile centrale, direct sau indirect, să mute ținta de inflație mai sus de 2 la sută. Optica acestui lucru ar însemna, sperăm, necesitatea unei mai înăspriri reduse, dar și că ratele reale negative, sau represiunea financiară, devin un adevărat obiectiv de politică acum. Vom forța inflația să scadă, în timp ce cererea este subvenționată pentru cei mai vulnerabili cu scheme de sprijin pentru energie, încălzire, benzină și alimente. Defectele acestui argument de politică sunt că nimic din toate acestea nu abordează dezechilibrele din economie. Dacă Fed are o țintă de inflație de 2 sau 3 procente, asta nu creează energie mai ieftină.

Ceea ce este clar este că sistemul politic va favoriza „opțiunea soft” pentru inflație, în care imperativul principal este represiunea financiară, pentru a menține finanțarea suverană și o reducere a valorii reale a datoriei publice prin inflație. Acesta este motivul pentru care inflația va continua să crească structural. T3 și perioada care urmează vor arăta mai clar că dominația politică atârnă mai greu în balanță în noul ciclu decât înăsprirea monetară, care ne va urmări pentru totdeauna din umbră. Marea moderație a murit – să trăiască marea resetare.”

Acțiuni: Activele corporale și creșterea profitabilă sunt câștigătorii

Recuperarea în formă de V este moartă de data aceasta. În ultimele șase luni s-a înregistrat cea mai mare schimbare a sentimentului pieței de-a lungul unei vieți, iar în T3, perspectivele pentru câștigurile companiilor globale nu sunt bune. Punctul de jos al acestei piețe bearish ar putea apărea mai târziu în acest an sau în prima jumătate a anului 2023. Între timp, mărfurile și acțiunile din apărare sunt cele două teme care ne așteptăm să continue să meargă bine până când acțiunile vor atinge fundul în actuala cădere.

„Având în vedere perspectivele actuale și nivelul ratelor dobânzilor, evaluarea acțiunilor pe MSCI World ar trebui să fie sub medie. Câștigurile companiilor globale au scăzut deja cu 10% față de vârful înregistrat în T2 2021, iar perspectivele nu sunt optimiste.”

Peter Garnry, șeful Strategiei de acțiuni la Saxo Bank, a declarat: „O piață necruțătoare de peste 12 ani, punctată doar ocazional de recuperări în formă de V pe termen scurt, a întărit o mentalitate de cumpărare și mai multă asumare de riscuri. Investitorii sunt pur și simplu lenți în a-și actualiza opiniile și nu observăm nicio schimbare materială în comportamentul investitorilor retail, motiv pentru care această piață de acțiuni mai are mult loc de scădere.

Acțiunile americane se află în mod oficial pe o piață bearish, dar marea întrebare este: unde și când va fi cel mai scăzut nivel al reducerii actuale?

Cea mai bună presupunere este că S&P 500 se va corecta cu aproximativ 35% de la vârf și ar putea dura între 12 și 18 luni pentru a atinge pragul, ceea ce înseamnă că mai târziu în acest an sau în prima jumătate a anului 2023. Piața bearsih probabil că nu se va încheia până când noua generație de investitori care au făcut all-in pe acțiunile de creștere speculativă, fondurile Ark Invest, Tesla și criptomonede nu vor capitula complet.

După GFC, acțiunile tehnologice s-au bucurat de creșteri din ce în ce mai scăzute, afluxuri din fondurile ESG supraponderale acțiunilor tehnologice și marje în creștere, în timp ce acțiunile de energie au suferit din cauza randamentelor scăzute ale capitalului investit.

Acum lucrurile se inversează pe măsură ce lumea realizează că încă funcționează cu motorină și benzină. Pentru fiecare punct procentual pe care sectorul energetic îl obține în raport cu celelalte sectoare, ESG va fi supus unei presiuni mai mari asupra performanței, iar reapariția combustibililor fosili ar putea provoca o criză pentru fondurile ESG care suferă de exit-uri din cauza performanței slabe și a lipsei de expunere la resurse naturale, pe fondul noii ere a inflaţiei.

Mărfurile și acțiunile din industria militară sunt singurele coșuri tematice care au crescut. Ne așteptăm ca aceste teme să continue să funcționeze bine până când acțiunile vor atinge fundul în procesul actual de cădere. Singura excepție de la câștigarea activelor corporale este imobiliare. Dobânzile scăzute combinate cu oferta redusă în multe zone urbane din SUA și Europa au împins imobiliarele într-o poziție în care sunt destul de vulnerabile la creșterea dobânzilor pe termen scurt.”

Mărfuri: înțelegerea lipsei apetitului pentru investiții în rândul companiilor petroliere

Indicele Bloomberg Commodity Spot a atins un nou record în T2 înainte de a intra într-o fază de consolidare, deoarece preocupările privind creșterea globală au primit o atenție din ce în ce mai mare. În T3, dorința Rusiei de a opri războiul din Ucraina, încetinirea creșterii economice a Chinei, puterea și viteza majorărilor ratelor din SUA, precum și potențialul de distrugere a cererii din creșterea prețurilor, vor contribui la stabilirea tonului în a doua jumătate a anului 2022.

„Cu milioane de tone de cereale încă blocate în silozuri cu doar câteva săptămâni înainte ca următoarea recoltă va necesita spațiu de depozitare, perspectivele pentru prețurile alimentelor vor depinde de nivelul vremii favorabile culturilor din întreaga lume și de existența unui coridor care să permită exporturile de culturi ucrainene”, spune Ole Hansen, șeful Strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.

„Menținem o perspectivă optimistă pentru aur, având în vedere riscul de turbulențe continue pe piețele financiare globale, deoarece tranziția către un mediu cu rate ale dobânzii mai mari își asumă efectele asupra companiilor și persoanelor fizice. Ne menținem prognoza din T2 că aurul și argintul, după o perioadă de consolidare în al doilea trimestru, se vor duce cu prețurile în sus în a doua jumătate a anului, aurul atingând în cele din urmă un nou record.

Metalele industriale au suferit o corecție majoră în timpul celui de-al doilea trimestru, în principal din cauza politicii din ce în ce mai încordate a Chinei de toleranță zero-Covid. În timp ce se așteaptă ca transformarea energiei către un viitor mai puțin bazat pe carbon va genera o cerere puternică și în creștere pentru multe metale cheie, perspectivele pentru China sunt în prezent cea mai mare necunoscută.

Producătorii petrolieri plini de numerar și investitorii în general, arătând puțin apetit pentru investiții în noi descoperiri sunt motivul pe termen lung pentru care costul energiei va rămâne probabil ridicat în anii următori. Pe lângă provocările legate de volatilitatea ridicată și randamentele istorice slabe ale investițiilor, provocarea imediată se referă la așteptările viitoare pentru cerere.

Suspectăm că vom avea corecții pe piața de energie în trimestrul al doilea de scurtă durată. O frugală revenire la recordul din 2008 nu poate fi exclusă, dar, în general, credem că o slăbiciune în creștere a cererii din ultima jumătate a sezonului de vârf de vară ar trebui să mențină prețurile plafonate într-o gamă largă de 100 USD la 125 USD per baril”.

FX: De ce Fed nu poate fi niciodată la pas cu vremurile și ce face dolarul american atât de jos?

Dolarul american a crescut în corelație cu politicile constante de înăsprire ale Fed. Probabil că își va găsi apogeul și va începe o retragere notabilă doar odată ce economia va intra într-o recesiune dezinflaționistă indusă de cerere, fie piața își va da seama că Fed nu poate ajunge niciodată din urmă cu curba, pentru că dacă ar face-o, ar amenința stabilitatea trezoreriei SUA.

„În mod clar, Fed-ul păstrează speranța ferventă că actualele niveluri ridicate ale inflației se vor dovedi în cele din urmă tranzitorii. Noua reuniune FOMC din iunie a stabilit în continuare inflația de bază estimată a cheltuielilor personale de consum (PCE) pentru 2024 la 2,3%. Riscul aici este ca inflația să fie un tren pierdut, iar Fed-ul continuă să urmărească trendul din spatele curbei, fără să o ajungă niciodată din urmă”, spune John Hardy, șeful Strategiei FX la Saxo Bank.

„Un argument pentru modul în care dolarul american ar putea atinge vârful și ar putea începe, la rândul său, să scadă, în ciuda regimului de înăsprire al Fed, este că multe alte bănci centrale vor depăși în cele din urmă Fed în creșterea ratelor dobânzilor. Luați AUDUSD, unde așteptările Băncii de Rezervă a Australiei (RBA) au ajuns acum din urmă și au depășit așteptările Fed pentru următoarele nouă luni.

Acest lucru ne face să credem că factorul dominant al dolarului american în acest ciclu este statutul de rezervă globală a dolarului american și presiunea inflaționistă din SUA care solicită Fed să continue să se înăsprească. Acest lucru afectează sentimentul și condițiile financiare globale. Dacă așa stau lucrurile, atunci USD va începe să se întoarcă abia odată ce realitatea economică va scădea în cele din urmă, inversând suficient inflația printr-o recesiune indusă de cerere. Abia atunci dolarul american va schimba, în cele din urmă, direcția, după ascensiunea sa remarcabilă la cel mai înalt prag din ultimii 20 de ani.

Euro va avea dificultăți să își revină dacă cererea chineză pentru exporturile sale rămâne marginalizată, războiul din Ucraina continuă și înăsprirea lichidității globale de către SUA continuă. Lira sterlină se află în aceeași barcă și rămâne dificil de evocat un scenariu pozitiv pentru această monedă, având în vedere limitările extreme ale ofertei țării și deficitele externe enorme agravate de prețurile ridicate de import pentru energie. Măcar Banca Angliei continuă să vorbească dur și poate crește dobânda mai ușor decât BCE.

CNH s-ar putea dovedi cea mai importantă monedă de urmărit ca o nouă sursă potențială semnificativă de volatilitate a pieței, dacă China face o mișcare pentru a o slăbi în acest trimestru sau în următorul – poate contribuind, de asemenea, la creionarea finalului unui dolar american atât de puternic.”