Raport UNESCO: 162 de jurnaliști au fost uciși, în 2022 și 2023

Publicat: 04 nov. 2024, 14:56, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Raport UNESCO: 162 de jurnaliști au fost uciși, în 2022 și 2023

Un raport al UNESCO arată că 162 de profesioniști din media au fost uciși în anii 2022 și 2023, dintre care aproape jumătate în zone de război. Numărul femeilor jurnaliste ucise a ajuns la 14 în perioada amintită, fiind în creștere, transmite Vatican news.

„În 2022 și 2023, la fiecare patru zile, un jurnalist a fost ucis doar pentru că își făcea datoria de a căuta adevărul. În majoritatea cazurilor, nimeni nu va fi niciodată chemat să răspundă” – este concluzia lui Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO.

Potrivit raportului UNESCO, publicat în ziua de 2 noiembrie, la nivel global, 85% dintre asasinatele jurnaliștilor rămân nepedepsite, un procent care subliniază gravitatea situației.

În acest raport, UNESO a cerut tuturor statelor membre să facă mai mult pentru ca autorii acestor crime să nu rămână nepedepsiți, explică Azouly, urmărirea și condamnarea autorilor fiind un instrument esențial pentru prevenirea viitoarelor atacuri asupra jurnaliștilor, adaugă directorul general al UNESCO.

În cei doi ani – 2022 și 2023 –, 162 de jurnaliști au fost uciși, aproape jumătate dintre ei în țări în care aveau loc conflicte armate. În alte țări, jurnaliștii au fost uciși pentru că au avut curajul să spună adevărul despre crima organizată, corupție sau pentru că au efectuat proteste publice. De asemenea, raportul UNESCO subliniază încă un fapt alarmant: numărul femeilor jurnaliste sacrificate a ajuns la 14, cel mai mare din 2017.

Campania „O poveste din spatele poveștii”

UNESCO lansează  o nouă campanie anuală globală pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la violența împotriva jurnaliştilor. Cu tema „o poveste din spatele poveștii”, inițiativa își propune să atragă atenția asupra crimelor împotriva presei prin articole și mărturii publicate în întreaga lume. În plus, pe 6 noiembrie, UNESCO va organiza la Addis Abeba, în cooperare cu Uniunea Africană, o conferință globală privind siguranța jurnaliștilor în situații de criză și urgență. În cadrul acestui eveniment, va fi prezentat un registru global al mecanismelor naționale de siguranță pentru jurnaliști. Acesta reunește politicile de protecție a jurnaliștilor implementate în 56 de țări și cel puțin 12 planuri naționale de acțiune.

De asemenea, UNESCO va publica un ghid pentru psihologii care lucrează cu jurnaliştii în situaţii de urgenţă, în colaborare cu International Women’s Media Foundation (IWMF).