Raportul Air Quality Life: La nivel global, poluarea aerului reduce speranța de viață cu aproape doi ani
Poluarea aerului cu particule fine, în primul rând legate de combustibilii fosili, reduce durata de viață în medie cu peste doi ani, la nivel global, potrivit unui studiu publicat recent. De exemplu, în Asia de Sud, o persoană ar putea trăi cinci ani în plus dacă nivelul particulelor fine din aer ar respecta normele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite Europe 1.
”A reduce definitiv poluarea aerului la nivel global pentru a respecta recomandările OMS ar permite să adăugăm 2,2 ani la speranța medie de viață, se precizează în raportul Air Quality Life Index, publicat de Energy Policy Institute al Universității din Chicago.
Multe boli au legătură cu poluarea aerului
Aceste microparticule (numite PM2,5, sub 2,5 microni), clasate cancerigene de către Națiunile Unite în 2013, pătrund adânc în plămâni și în sânge. Ele pot provoca boli respiratorii și cardiovasculare. OMS recomandă ca densitatea PM2,5 din aer să nu depășească 15 micrograme/metru cub pe toată perioada a 24 de ore și să rămână sub cinci micrograme/metru cub în medie pe an. Aceste recomandări au fost înăsprite anul trecut, după ce au apărut noi dovezi ale impactului poluării aerului asupra sănătății.
La ora actuală, în aproape toate regiunile locuite de pe planeta noastră recomandările OMS sunt depășite. Totuși, Asia deține recordul. Nivelul este de 15 ori mai mare în Bangladesh, de 10 ori mai mare în India și de nouă ori, în Nepal și Pakistan. În statele indiene Uttar Pradesh și Bihar, unde trăiesc 300 de milioane de persoane, bolile provocate de aceste particule reduc speranța de viață cu opt ani până la zece ani, în capitala țării, New Delhi.
La nivel mondial, poluarea cu microparticule PM2,5 nu a scăzut în 2020 (potrivit datelor cele mai recente disponibile), comparativ cu anul precedent, deși s-a înregistrat o scădere puternică a activității în economie, inclusiv a emisiilor de CO2 legate de pandemia Covid și izolări.
Dar situația s-a ameliorat în China. Aici, gradul de poluare a scăzut cu 40% între 2013 și 2020, adăugându-se doi ani la speranța de viață a populației. Dar și așa în China speranța de viață rămâne redusă în medie cu 2,6 ani.
Statistic, mortalitatea cauzată de poluarea cu PM2,5 este comparabilă cu cea cauzată de tabagism, este de trei ori mai mare față de cea legată de consumul de alcool și de șase ori mai mare comparativ cu mortalitatea legată de HIV, potrivit aceluiași raport.