RAR: doar Poliția poate opri autoturisme în trafic și reține taloane
RAR clarifică unele dileme ale șoferilor în legătură cu reținerea certificatului de înmatriculare în trafic și recuperarea acestuia.
„Colegii noștri nu au dreptul să oprească autovehicule în trafic și nici să rețină vreun certificat de înmatriculare (CI). La un control efectuat de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră, aceste decizii le poate lua doar reprezentantul MAI. Specialiștii Registrului Auto Român (RAR) doar verifică autovehiculul cu ajutorul echipamentelor disponibile în autolaboratorul CTT și întocmesc un raport cu constatările, pe care îl înmânează polițistului rutier. Acesta poate lua decizia aplicării unei sancțiuni”, scrie Replica din Constanța, citând de pe o rețea socială un reprezentant RAR.
La RAR se desfășoară doar verificările în vederea redobândirii certificatului de înmatriculare
În cazul în care CI a fost reținut doar pentru lipsa ITP, la reprezentanța RAR se efectuează verificarea tehnică așa cum este prevăzută în RNTR 1. Dacă vehiculul este declarat admis, RAR eliberează o dovadă a efectuării acestei proceduri, iar proprietarul se adresează structurii de poliție care a reținut CI pentru a-l recupera.
În cazul în care CI a fost reținut pentru defecțiuni tehnice, la reprezentanța RAR se verifică doar remedierea acestora, cu excepția situației în care alte neconformități pot fi constatate printr-o observare directă. Dacă se constată că deficiențele nu mai există, reprezentantul RAR va menţiona acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare. Dovada înlocuitoare cu înscrisul respectiv permite proprietarului redobândirea certificatului de înmatriculare.
Important este că legislația prevede necesitatea fotografierii elementelor/zonelor care au fost reparate după reținerea CI (ex: element de caroserie reparat, tubulatură de evacuare înlocuită etc).
Ce documente trebuie să prezentați la RAR
– cartea de identitate a vehiculului (CIV);
– dovada reținerii certificatului de înmatriculare în original (sau o declarație notarială, în cazul în care a fost pierdută);
– raportul cu constatările făcute în timpul controlului tehnic în trafic (doar în cazul în care CI a fost reținut în urma verificărilor efectuate de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră);
– cererea de activitate RAR (se va completa olograf de solicitant pe propria răspundere și va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează prestaţia);
– documentul de identitate al persoanei care solicită activitatea.
Altă informație importantă: la RAR, pentru orice tip de serviciu solicitat, posesorul autovehiculului se va prezenta cu programare, sunând la 021/9672 sau online.