RASCI: 34 miliarde euro sunt economisite anual prin utilizarea produselor de îngrijire personală
Sistemele de sănătate din Europa economisesc 34 de miliarde de euro pe an datorită utilizării produselor de îngrijire personală în gestionarea propriei stări de sănătate de către cetăţeni, potrivit unui studiu amplu despre impactul economic şi social al îngrijirii personale. Potrivit acestuia, europenii îşi autogestionează în fiecare an 1,2 miliarde de afecţiuni minore.
Acelaşi studiu arată că îngrijirea personală reduce, de asemenea, povara asupra sistemelor de sănătate, permiţând medicilor să se concentreze asupra cazurilor mai complexe şi mai grave. Conform acestuia, dacă opţiunile de îngrijire personală nu ar fi disponibile, am avea nevoie de încă 120.000 de medici de familie în Europa chiar acum. Alternativ, fiecare medic ar trebui să lucreze mai mult cu 2,4 ore în fiecare zi.
În fiecare an, în data de 24 iulie, RASCI marchează Ziua Internaţională a Îngrijirii Personale, pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care îngrijirea personală îl are în menţinerea unei stări de sănătate optime, dar şi a multiplelor beneficii ale acesteia pentru indivizi şi societate, pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi pentru sistemul de sănătate.
Începând cu 2019, Organizaţia Mondială a sănătăţii a introdus „Luna Îngrijirii Personale”, care începe în data de 24 iunie şi se încheie cu Ziua Internaţională a Îngrijirii Personale, pentru a susţine iniţiative regionale şi naţionale menite să încurajeze implementarea de practici coerente şi intervenţii extinse de îngrijire personală.
„Data aleasă pentru Ziua Îngrijirii Personale simbolizează faptul că beneficiile îngrijirii personale se aplică 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu alte cuvinte, ne bucurăm de acestea pe tot parcursul vieţii, nu doar într-o singură zi, la fel cum eforturile noastre de promovare a îngrijirii personale ca opţiune eficientă pentru sănătate nu se opresc la această dată. O dovadă în acest sens o reprezintă campania educaţională ‘Despre sănătate, cu responsabilitate’, al cărei scop este acela de a creşte nivelul de educare a publicului general, privind gestionarea propriei sănătăţi, prin utilizarea responsabilă a medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală, suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.
Îngrijirea personală este practica indivizilor care îşi îngrijesc propria sănătate folosind cunoştinţele şi informaţiile disponibile. Aceasta implică un proces de luare a deciziilor care responsabilizează indivizii să aibă grijă de propria sănătate în mod eficient şi convenabil, în colaborare cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, după cum este necesar. Îngrijirea personală include recunoaşterea simptomelor unei afecţiuni, precum şi abilitatea de a recunoaşte dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătăţii pentru adresarea acestora. Totodată, aceasta include şi automedicaţia raţională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu sau fără prescripţie medicală, a suplimentelor alimentare şi a dispozitivelor medicale.
„Cea mai mare provocare este aceea de a îi face pe oameni să realizeze că este nevoie să punem accentul pe prevenţie, în loc de tratament, pentru a le uşura viaţa şi a le oferi mai multe oportunităţi de a avea grijă de propria sănătate. Cu siguranţă este necesar un parteneriat solid între industrie, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţi pentru a răspunde nevoilor în continuă creştere ale populaţiei de a-şi gestiona propria sănătate, respectiv de a-şi îmbunătăţi educaţia pentru sănătate, astfel încât practicile de îngrijire personală să poată fi aplicate în mod eficient”, adaugă Diana Mereu.
RASCI susţine administrarea responsabilă şi avizată de medicamente eliberate fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, prin informarea corectă şi educarea pacienţilor şi consumatorilor români.
Despre medicamente cu eliberare fără reţetă
Medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală, cunoscute şi ca OTC-uri (de la denumirea din engleză „over-the-counter”) sau, medicamente fără reţetă, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare şi nu necesită o reţetă medicală, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecţiuni.
Acestea se pot elibera direct din farmacie, fără a fi necesară o prescripţie medicală şi fără supravegherea medicului, cu condiţia ca recomandările din prospect sau de pe etichetă să fie citite cu atenţie şi respectate.
Despre suplimente alimentare
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conţin vitamine, săruri minerale sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi graşi, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanţe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.
Etichetarea, prezentarea şi reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăţi.
Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie echilibrată.
Despre dispozitive medicale
Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activităţi precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecţiuni, leziuni sau handicapuri, cât şi pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice şi controlul concepţiei.
Pot fi utilizate şi pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinţi pentru dinţi sensibili, plasturi, etc.
Despre RASCI
RASCI (Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale), reuneşte producători, importatori şi distribuitori de medicamente eliberate fără prescripţie medicală (OTC), suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piaţa din România: Bayer Consumer Health, Haleon, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WORWAG Pharma, Perrigo, Ipsen, Zentiva, Angelini, Dr. Reddy’s şi ISO PLUS. RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), organizaţie europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa şi care reuneşte mai mult de 2.000 de companii şi asociaţii profesionale.
Asociaţia urmăreşte în toate acţiunile sale informarea, educarea şi responsabilizarea consumatorilor şi pacienţilor români, implicit prin campania educaţională iniţiată şi derulată de asociaţie „Despre sănătate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/. Prin activitatea sa curentă, asociaţia încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri şi susţine transformarea într-un mediu concurenţial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociaţiei.