Răsfățul de dimineață care devine un lux. De ce se scumpește cafeaua cu 30%

Publicat: 05 feb. 2025, 16:32, de Lavinia Tudor, în LIFESTYLE , ? cititori
Răsfățul de dimineață care devine un lux. De ce se scumpește cafeaua cu 30%

Iubitorii de cafea primesc o veste neplăcută. Răsfățul de dimineață, acea ceașcă de cafea cu care cei mai mulți își încep ziua, va deveni un lux. Prețul este așteptat să crească în următoarele luni cu până la 30% în toată lumea, inclusiv în România. 

Se scumpește cafeaua cu 30% în următoarele luni

O analiză Frames arată că în următoarele luni, iubitorii de cafea vor plăti chiar și cu 30% pentru băutura caldă, care le face diminețile mai bune. Anul 2025 a început cu un nou record la bursă. O livră de cafea arabica a ajuns la 3.84 de dolari, epășind maximul anterior de 3,75 de dolari.

Prețul cafelei ar urma să crească în următoarelor două, trei luni, pe fondul temerilor legate de aprovizionare și de condițiile climatice extreme care au afectat recoltele. De asemenea, producătorii au fost nevoiți să mărească tarifele din cauza secetei severe, care le-a provocat pierderi semnificative.

„Efectele le vom vedea direct la raftul magazinelor, pe măsură ce stocurile de cafea existente în piață se vor epuiza. În următoarele 2-3 luni, în funcție de dinamica vânzărilor, cafeaua mai scumpă își va face loc în piață”, afirmă experții Frames.

Această scumpire va fi resimțită și de români, care se numără printre europenii iubitori de cafea. Mai exact, consumăm în medie 2,5 kg de cafea, conform Euromonitor. Cei mai mulți își fac această băutură acasă, 80% mai exact, în timp ce restul de 18% din cafeaua vândută în țara noastră ajunge în localuri și cafenele.

Prețul cafelei a ajuns deja la cel mai ridicat nivel din 1997 la începutul acestui an. Însă și anul trecut, au fost scumpiri record. Boabele Arabica, spre exemplu, au avut o creștere de preț de 80% în 2024.

La această majorare a prețurilor ar putea contribui și politicile lui Donald Trump. El a anunțat că urmează să impună Columbiei, un alt mare producător, taxe suplimentare de până la 20% pe importurile în SUA, contribuind la creștere cotațiilor internaționale.