Rata şomajului în România a scăzut uşor. De ce este şomajul mai ridicat în rândul bărbaţilor

Publicat: 02 dec. 2024, 16:28, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Rata şomajului în România a scăzut uşor. De ce este şomajul mai ridicat în rândul bărbaţilor
Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei

Rata şomajului în România a scăzut la 5,4% în luna octombrie, mai mică cu 0,2 puncte procentuale faţă de septembrie, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei, respectiv 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin.

În octombrie 2024, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) a fost de 441.100 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (457.800 de persoane), dar şi în comparaţie cu octombrie 2023, respectiv 453.900 de persoane.

Datele INS relevă faptul că rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) rămâne ridicată (25,3%), înregistrată în perioada iulie – septembrie 2024.

De ce şomajul este mai ridicat în rândul bărbaţilor

În România, rata șomajului la bărbați a fost în mod tradițional mai mare decât rata șomajului la femei în majoritatea anilor din ultimele decenii.

Această tendință poate fi explicată prin diferențele structurale ale pieței muncii și ale sectoarelor economice unde lucrează bărbații și femeile.

Bărbații sunt mai frecvent angajați în sectoare precum construcțiile, transporturile sau producția, care sunt mai vulnerabile la fluctuațiile economiei.

Femeile sunt mai bine reprezentate în sectoare precum educația, sănătatea și administrația publică, care au fost mai puțin afectate de șomaj.

În criza economică globală din 2008-2010, rata șomajului la bărbați a crescut semnificativ mai mult decât la femei, din cauza colapsului în sectoare precum construcțiile.

În pandemie (2020-2021), tendința s-a menținut. Bărbații au avut o rată a șomajului mai mare, deoarece lockdown-urile au afectat industriile predominant masculine, cum ar fi transporturile.