Războiul din Ucraina ar putea genera o criză alimentară „la scară globală”, avertizează un oficial francez
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, doi dintre cei mai mari producători de culturi din lume, ar putea duce la o criză alimentară „la scară globală”, a declarat luni ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, citat de Reuters.
El a făcut aceste declarații la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Agriculturii din statele UE, care ar urma să discute despre situația alimentară și cu omologul lor ucrainean, într-un apel video.
Programul Alimentar Mondial (PAM) a atras atenţia vineri asupra iminenţei unei crize alimentare în regiunile afectate de război în Ucraina şi asupra riscurilor de foamete în state sărace agravate de întreruperea producţiei şi exporturilor unor mărfuri precum cerealele.
PAM arată că există informaţii despre „grave penurii” de alimente şi apă la Kiev şi Harkov, precizând că „duce o cursă contracronometru pentru a pre-poziţiona alimente în zonele unde se aşteaptă la o izbucnire a luptelor”.
Rusia şi Ucraina asigură 29% din exporturile mondiale de grâu. Perturbări grave ale producţiei şi exporturilor riscă să antreneze o creştere a preţurilor la mărfurile alimentare, aflate deja la un nivel record, avertizează Programul Alimentar Mondial.
„Aceasta va eroda securitatea alimentară a milioane de persoane”, mai ales a acelora care sunt deja în pragul foametei din cauza nivelurilor ridicate ale inflaţiei preţurilor la alimente în ţara lor, a adăugat agenţia ONU.