Războiul din Ucraina: În timp ce rușii anunță negocieri de pace, Belarus ar putea intra în război. Bombardamentele continuă
Rusia și Ucraina ar fi convenit asupra negocierilor de pace, care ar urma să înceapă luni dimineață, pe teritoriul Belarusului, susține presa rusă (foto TASS). Acestea ar putea să nu mai aibă însă loc, presa ucraineană anunțând că este posibil ca și Belarus să se alătură conflictului împotriva Ucrainei. Acțiunile militare au continuat pe timpul nopții de duminică spre luni în mai multe zone ale Ucrainei.
Discuțiile de pace dintre delegațiile ruse și ucrainene vor începe luni dimineața, a declarat o sursă pentru agenția de presă rusă TASS, duminică.
„Nu este o amânare. Întâlnirea va începe dimineața. Motivul ține de organizarea delegației ucrainene„, a spus sursa.
Consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky, care conduce delegația rusă la discuții, a declarat că s-a ajuns la un acord cu partea ucraineană duminică pentru a purta discuții în regiunea Gomel din Belarus. Delegația rusă a părăsit deja Minsk și se îndreaptă spre locul discuțiilor, care, potrivit unei surse TASS, nu va fi dezvăluită.
Belarus ar putea participa la agresiunea împotriva Ucrainei
În condițiile în care Rusia nu reușește să înfrângă rapid Ucrainei după patru zile de ostilități aprige, Vladimir Putin este pe cale să-și atragă aliatul din Belarus, dictatorul Aleksandr Lukașenko, în războiul său de ocupație, susțin jurnaliștii de la Kyiv Independen.
Pe fondul multor speculații, mai multe surse le-au declarat că decizia a fost luată și pe 28 februarie, la ora locală 5 a.m., este foarte probabil ca primul avion de transport Ilyushin Il-76 să decoleze purtând parașutiști belaruși care urmează să fie parașutați împotriva Ucrainei.
Zvonurile cu privire la implicarea oficială a Belarusului în război au început să circule pe 27 februarie, a patra zi a războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, în urma unui raport din cercurile diplomatice prezentat de jurnalişti din opoziţie din Belarus.
Mesajul sugera că trupele belaruse ar putea fi dislocate în zonele Kiev sau Zhytomyr, în sprijinul forței de invadare ruse.
Raportul nu a putut fi verificat, dar au existat și alte indicii ale activității militare din Belarus. A fost lansată o campanie media, în special de către mass-media din opoziție din Belarus, pentru a avertiza împotriva implicării din Belarus.
Ca parte a demersului, fostul comandant aerian de rang înalt din Belarus, Valeri Sakhashik, într-o adresă video, a îndemnat toți parașutiștii belaruși să nu se supună ordinelor ilegale care i-ar arunca într-un război împotriva unei națiuni prietene.
Câteva mii de cetățeni din Belarus au protestat împotriva războiului din întreaga țară pe 27 februarie.
În plus, după cum a spus consilierul prezidențial al Ucrainei, Oleksiy Arestovici, pe 27 februarie, numeroase indicii sugerau că armata belarusă a fost pusă în alertă.
Luptele continuă
În noaptea de duminică spre luni, toate marile orașe – Kiev, Harkiv, Liov, Dnipro, Odesa, Mykolaiv, Mariupol, Herson, erau încă sub control deplin ucrainean, în ciuda efortului masiv al Rusiei de a le captura sau izola.
O rachetă a lovit un bloc de apartamente din Cernihiv, un oraș aflat la 150 km nord de Kiev, potrivit Serviciului de Comunicații de Stat. Două etaje inferioare au fost incendiate. O femeie a fost rănită. Focul a fost stins.
Conform biroului prezidențial de presă, la sfârșitul zilei de 27 februarie, Rusia a preluat controlul asupra orașului port Berdiansk de pe coasta Azovului
11 nave rusești de debarcare au părăsit Crimeea, cu destinația probabilă Odesa. Transportă 11 batalioane, respectiv aproximativ 7.000 de soldați.
La nord – vest de Kiev, rușii și-au oprit ofensiva, unele grupuri s-au retras.
Orașele Schastia și Stanytsia Luhanska, din apropiere de Luhansk, sunt controlate de Rusia.