UPDATE: Războiul din Ucraina: Rușii bombardează o centrală nucleară. Conflictele continuă în toată țara (video)
Noaptea de joi spre vineri, a opta de când Rusia a declanșat războiul din Ucraina, s-a dovedit una extrem de grea. Conflictele armate au continuat în mai multe zone, în vizor fiind o centrală atomică, cea mai mare din Europa. Nu s-au raportat depășiri ale nivelului radiațiilor.
Este vorba de bombardarea centralei nucleare Zaporijjea din Enerhodar, un oraș de pe râul Dnipro. Centrala asigură aproximativ un sfert din producția de energie a Ucrainei.
Potrivit primarului orașului, Dmytro Orlov, centrala nucleară era vineri dimineață în flăcări, iar imagini în direct ale camerelor de supraveghere arată fum care iese din clădire. Același primar susține că bombardamentul a fost oprit după ora 5.
Tancurile și infanteria rusă au intrat în Enerhodar pe 3 martie.
Trupele ruse au tras în pompierii care încearcă să stingă focul, transmite Reuters care citează informaţiile furnizate de ministerul energiei, difuzate de Ria.
„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări”, a scris el.Garda Naţională a confirmat incendiul din uzină pe canalul său Telegram: „Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporijie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei”.
„Garda Naţională, care păzeşte uzina, rămâne să o apere”, se subliniază în postare, care adaugă că „reprezentanţii centralei afirmă că în prezent există o ameninţare reală de pericol nuclear”.
Cu câteva ore înainte, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară.„Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea”, a afirmat el.
Primarul a informat că sunt victime, dar că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată, date fiind circumstanţele. El a indicat că „o coloană de vehicule inamice” se îndrepta în direcţia centralei nucleare şi că s-au auzit numeroase împuşcături în oraş.
Miercuri, sute de angajaţi ai centralei nucleare au încercat să împiedice cu camioane şi cauciucuri o coloană a armatei ruse să pătrundă în centrală.
Intervenție permisă
După ora 5 dimineața, pompierilor li s-a permis accesul la locul în care s-a declanşat incendiul. 40 de persoane și 10 autospeciale sunt implicate în stingerea incendiului, conform informațiilor oferite de Ministerul situațiilor de urgență din Ucraina.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă.
Preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie.
Răznoiul în Ucraina
În cursul nopții, armata rusă a preluat controlul asupra unui turn de emisie TV în Herson. Drept urmare, există îngrijorări că acesta va fi folosit pentru a împrăștia informații false în acest oraș.
Conform Pentagonului, 90% din puterea de luptă rusă care exista la frontierele Ucrainei a intrat deja în Ucraina. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a citat Pentagonul în cadrul unui briefing din 3 martie. Psaki a mai spus că Rusia „continuă să ia măsuri agresive și să se îndrepte spre obiectivul lor final, acela de a prelua Kievul și de a prelua țara”.