Războiul dosarelor pierdute. Tentativele de blocare a deciziei CCR, spulberate de instanțe

Publicat: 29 apr. 2025, 16:46, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Războiul dosarelor pierdute. Tentativele de blocare a deciziei CCR, spulberate de instanțe
Sursă foto: freepik.com

Marți după-amiază, Curtea de Apel Ploiești a oferit o primă serie de răspunsuri în scandalul juridic iscat după anularea controversată a primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. În două dintre cele trei dosare în care mai mulți cetățeni au solicitat suspendarea și anularea Hotărârii nr. 32 a Curții Constituționale a României (CCR), instanța a decis că nu are competența legală să judece speța și a respins acțiunile ca fiind inadmisibile.

Demersuri eșuate: ce au decis judecătorii CCR

Cele două dosare, înregistrate cu numerele 292/42/2024 și 299/43/2025, au fost soluționate de Secția de Contencios Administrativ a Curții de Apel Ploiești. În aceste cazuri, reclamanții – simpli cetățeni – au contestat decizia Curții Constituționale din decembrie 2024, prin care a fost anulat primul tur al scrutinului prezidențial. Aceștia au cerut suspendarea efectelor hotărârii și anularea ei completă, considerând-o nedreaptă și nejustificată.

Însă judecătorii au fost tranșanți: Curtea de Apel Ploiești nu are competența să judece astfel de cauze, întrucât deciziile CCR au caracter definitiv și nu pot fi atacate în contencios administrativ. Reprezentanții instanței au explicat că excepția de necompetență generală a fost admisă, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere legal, niciuna dintre cererile adresate nu poate fi judecată pe fond în acest cadru procedural.

Rămâne un singur dosar deschis: un verdict așteptat

Mai rămâne pe rol un al treilea dosar, înregistrat cu numărul 297/42/2025, în care instanța încă nu s-a pronunțat. Este însă puțin probabil ca verdictul să fie diferit, având în vedere precedentul deja stabilit prin soluționarea primelor două cauze. Șansele ca o instanță de contencios administrativ să anuleze sau să suspende o hotărâre a CCR sunt, în termeni juridici, practic inexistente.

Cazul a fost imediat politizat, mai ales că decizia CCR privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale a fost intens contestată în spațiul public. Susținătorii tezei că „voința populară a fost încălcată” s-au organizat și au încercat să atace hotărârea pe toate căile disponibile. Mulți dintre aceștia îi asociază pe membrii Curții cu actualul șef al AEP, Toni Greblă, și cu lideri politici din coaliția de guvernare, vorbind despre o presupusă „rețea de influență” în jurul acestora.