Lukoil a anunțat însă că va aproviziona rafinăriile sale europene cu țiței din Kazahstan, respectând astfel embargoul impus de Uniunea Europeană.
Se spune că afacerile încheiate cu companiile cu capital rusesc contribuie la mașina de război a lui Putin. Un exemplu în acest sens îl reprezintă compania Lukoil, subsidiara din Bulgaria, unde activează pe piața de rafinare și de distribuție carburanți. Conform unui material apărut în Politico, țarul de la Moscova câștigă 1 miliard de euro din afacerile Lukoil pentru că beneficiază de niște lacune în sistemul de sancțiuni bulgăresc.
Ce contracte a încheiat Lukoil cu statul român după începerea războiului din Ucraina
Compania rusă Lukoil a continuat să vândă carburanți și produse petroliere instituțiilor și societăților de stat din România și după 24 februarie 2022, ziua când Putin a început invazia în Ucraina. Se poate spune că o parte din banii plătiți de români ajung în război, pentru armata rusă.
CNAIR, CFR, Compania Națională pentru controlul Cazanelor, CEO, Romgaz, STB, precum și câteva primării etc. au încheiat contracte cu filiale locale ale companiei ruse Lukoil (Lukoil România și Lukoil Lubricants Eeast Europe). Contractele au pornit de la câteva mii de lei și au ajuns chiar și până la zeci de milioane de lei.
Câteva dintre contracte au fost date în urma unor licitații unde s-a prezentat doar Lukoil. Este vorba de o licitație organizată de CNAIR pentru achiziția de 18 mii de litri de benzină și 320 mii de litri de motorină. Lukoil România a fost unicul candidat, iar contractul semnat a fost în valoare de 1,3 milioane de lei. Un alt contract obținut fără dureri de cap a fost cel prin care Primăria Municipiului Târgu Jiu l-a oferit pentru achiziția de carburant auto pe bază de carduri. Valoarea acestuia este de aproape 250 mii de lei.
Cel mai consistent contract obținut de Lukoil a fost cel cu Societatea de Transport Public Timișoara – 21,7 milioane de lei. Acesta prevede livrarea de carburanți pentru vehiculele STPT: motorină Euro 5, benzină fără plumb. La licitație, s-a prezentat doar Lukoil România.
Lukoil Lubricants a vândut către Romgaz ulei pentru electrocompresoare SC Danes, SC Lunca în valoare de 744 mii de lei. Nimeni nu s-a mai prezentat la licitație.
Lukoil, abonată la contractele cu CFR
Cele mai multe contracte semnate de firmele Lukoil cu o companie sau o instituție a statului român după declanșarea războiului din Ucraina este cu CFR Călători, societate care aparține de Ministerul Transporturilor.
CFR Călători a cumpărat de la Lukoil România carburant în valoare de 531 mii de lei, iar de la Lukoil Lubricants uleiuri și produse de lubrifiere în valoare de câteva de milioane de lei ca urmare a câștigării mai multor licitații. De asemenea, CFR a obținut un contract în valoare de 800 mii de lei pentru vânzare de lubrifianți.
Alte contracte
Lukoil, compania oligarhului rus Vagit Alekperov, a vândut înainte de război carburanți mai multor instituții ale statului, precum Armata, IGSU, SPP, DNA. De Fapt susține că în patru ani de zile, Lukoil a încheiat peste 200 de contracte cu statul român.
De la 24 februarie 2022 și până azi, sunt în jur de 30 de contracte. Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 plătește 1,3 milioane de lei pentru carburanții de la Lukoil și Rompetrol Downstream, aceasta din urmă fiind compania statului Kazahstan.
Municipiul Suceava a dat aproape 600 mii de lei pentru carburanții rușilor.
Compania Municipală Energetica București a plătit 500 mii de lei pentru carburanții rușilor, iar Compania Municipală Eco Igienizare București 1,2 milioane de lei.
Rușii au încasat 1,78 milioane de lei de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de ridicat și Recipientelor sub Presiune SA.
Lukoil Lubricants a vândut către Complexul Energetic Oltenia uleiuri minerale pentru transmisii industriale în valoare de 657 mii de lei.
Societatea de Transport București a cumpărat lubrifianți în valoare de 600 de lei, iar UM 02022 Constanța a achiziționat uleiuri pentru 688 mii de lei.
Există însă și un contract, de dată recentă, semnat cu Rețele Electrice Muntenia SA, fosta E-Distribuție Muntenia. Această societate, care asigură distribuția de energie electrică în București, Giurgiu și Ilfov, aparține de grecii de la PPC, cei care au cumpărat activele italienilor de la Enel. PPC cumpără motorină de la Lukoil pentru o sumă de 54,7 milioane de lei.
Rușii, principalii clienți ai companiei de stat Oil Terminal
Bunăstarea pe tărâm românesc a rușilor de la Lukoil va continua pentru că primul trimestru din acest an a venit cu o noutate în ceea ce privește relațiile comerciale ale operatorului terminalelor petroliere de la Marea Neagră, Oil Terminal, aflat în proprietatea Ministerului Energiei, în sensul că principalul client al său a devenit rafinăria Petrotel din Ploiești, conform raportului aferent pe T1 al societății de stat. Livrările de mărfuri petroliere în portul Constanța făcute de Petrotel Lukoil au fost inexistente până la finele anului trecut.