Războiul Israel-Gaza: 108 jurnaliști omorâți de către rachetele israeliene

Publicat: 07 iul. 2024, 22:12, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Războiul Israel-Gaza: 108 jurnaliști omorâți de către rachetele israeliene

Războiul Israel-Gaza, început după atacul major al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a avut consecințe grave asupra jurnaliștilor. De la debutul conflictului, zeci de jurnaliști și lucrători media au fost uciși, răniți sau au dispărut, marcând cea mai letală perioadă pentru profesioniștii din media de la începutul monitorizării CPJ în 1992.

Conform CPJ, între 7 octombrie și 31 decembrie, 77 de jurnaliști și lucrători media au fost uciși în legătură cu munca lor, un număr semnificativ mai mare față de cei 68 de jurnaliști uciși în întreaga lume în 2022, având în vedere și conflictul din Ucraina. Conflictul a făcut mai multe victime în rândul jurnaliștilor în trei luni decât orice alt conflict într-o singură țară într-un an întreg.

Provocările jurnaliștilor din Gaza

Războiul Israel-Gaza: 108 jurnaliști omorâți de către rachetele israeliene

(Photo: AFP/Fadel Senna) (Photos-clockwise from top left: AP, Reuters, AFP, Reuters, Reuters)

Două rapoarte speciale evidențiază dificultățile severe cu care se confruntă jurnaliștii din Gaza și cei care îi ajută. Furnizorii de asistență de urgență descriu condițiile grave, iar jurnalistul veteran Diaa Al-Kahlout relatează 33 de zile de coșmar petrecute în custodia israeliană.

CPJ documentează și investighează cu rigurozitate toate rapoartele privind jurnaliștii și lucrătorii media afectați de război. Metodologia lor implică confirmarea decesului unui jurnalist din cel puțin două surse înainte de actualizarea listei de victime și a bazei de date. Acest proces poate cauza uneori un decalaj între rapoarte și înregistrările oficiale.

Foto: Abed Zagout/Anadolu via Getty Images

Jurnaliștii sunt protejați prin lege internațională, iar țintirea lor deliberată constituie o crimă de război. Curtea Penală Internațională a aplicat mandate de arestare pentru liderii Hamas și israelieni pentru crime de război și crime împotriva umanității. CPJ a clasificat cel puțin trei decese de jurnaliști ca fiind crime deliberate de către forțele israeliene și investighează alte zece cazuri posibile de țintire.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) susțin că nu vizează deliberat jurnaliști și că iau măsuri operaționale pentru a minimiza daunele civile, inclusiv pentru jurnaliști. Cu toate acestea, recunosc riscurile inerente ale rămânerii într-o zonă de conflict activ. IDF afirmă că toate acțiunile lor sunt răspunsuri la atacurile Hamas și vizează desființarea capacităților militare și administrative ale Hamas.

Până la această oră, în războiul din Gaza, un număr de 108 jurnaliști din întreaga lumea au murit din cauza rachetelor lansate de către trupele israeliene.

CPJ definește jurnaliștii ca fiind persoanele care acoperă știri sau comentează asupra afacerilor publice prin orice mediu – inclusiv presă scrisă, online, difuzare media, fotografii și video. Aceasta include atât jurnaliști angajați, cât și freelanceri, dar exclude pe cei implicați în acte de violență sau în capacitate militară. CPJ documentează, de asemenea, decesele lucrătorilor de suport media, recunoscând rolul lor vital în culegerea de informații.

Pe măsură ce conflictul continuă, impactul asupra jurnaliștilor subliniază mediul periculos în care aceștia operează și necesitatea critică de protecție și responsabilitate.