Razele UV omoară virusul în câteva minute?
În cadrul unui experiment realizat de o echipă din cadrul Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, cercetătorii au introdus o cantitate de virus în compoziția unei salive artificiale, pe care au expus-o apoi la raze ultraviolete identice cu cele degajate de razele soarelui. Rezultatul?
Razele UV reușesc să neutralizeze virusul, spun cercetătorii americani. Virusul poate fi neutralizat după câteva minute de stat la soare, pe o suprafață plană, după cum explică ei pe larg în studiul publicat pe 3 iunie în The Journal of Infectious Diseases, potrivit https rtbf.be.
Timpul necesar variază în funcție de tipul de expunere și de cantitatea de lumină. Pe timpul verii, 90% din încărcătura virală este distrusă după șapte minute. Dar este nevoie de 14 minute în cazul razelor emise iarna. Pe de altă parte, cumulul unor factori cum ar fi razele UV, căldura și o ventilație mai mare, reduce în mod evident transmiterea.
În aer liber, la soare
Pentru specialistul în boli infecțioase Nathan Clumeck, acesta era un lucru cunoscut. „În spitale, razele UV sunt utilizate pentru a dezinfecta instrumentele chirurgicale. De asemenea, sunt utilizate în farmacii”. Aceste lămpi speciale sunt utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor medicale, dar nu pot fi utilizate pe piele, deoarece razele UV-C sunt extrem de dăunătoare. El însă avertizează: „Nu ne putem trata cu raze UV, virusul este distrus în mediul înconjurător. În aer liber, la soare, virusul este eliminat. Asta ne-ar permite să trăim normal”.
Epidemiologul de la Free University of Bruxelles, Marius Gilbert, subliniază că virusurile, în general, se mențin mult mai bine la frig și se degradează mai mult la căldură. Cu toate acestea, Sars-Cov-2 continuă să fie transmis și la temperaturi ridicate: de exemplu epidemia nu a scăzut în intensitate în Brazilia sau în sudul SUA, unde temperaturile sunt mult mai mari decât în Europa. Prin urmare, temperatura în sine nu este un factor decisiv.