Reacția Guvernului la greva de avertisment din prefecturi. În ce condiții se rezolvă doleanțele protestatarilor
Reprezentanții Guvernului „tratează cu mare atenție” nemulțumirile angajaților din prefecturi, ce au intrat joi într-o grevă de avertisment. În funcție de contextul bugetar, se vehiculează chiar majorări salariale.
Joi, aproximativ 1.500 de angajați din câteva zeci de prefecturi au întrerurpt lucrul, timp de o oră, fiind în grevă de avertisment. Principala lor nemulțumire vizează nivelul salarial, mult redus față de alte instituții ale statului, cum ar fi Consiliile Județene sau cele din subordinea autorităților locale.
Întrebat de puterea.ro cum comentează greva de avertisment, purtătorul de cuvânt al Guvernului, dan Cărbunaru, a explicat în ce context doleanțele angajaților ar putea avea o rezolvare.
„Solicitările am văzut că sunt extrem de diverse și chiar și pe componente în nivelul administrației publice există solicitări care se raportează fie la repere legale, fie la nevoia de a avea un nivel mărit de venituri. Există acest dialog care continuă, sigur, guvernul tratează cu toată seriozitatea, inclusiv acest semnal pe care prin această formulă de protest, angajații din administrația publică doresc să își manifeste pe de-o parte nevoia de a avea soluții, dar și nemulțumirile lor. Guvernul tratează cu mare atenție aceste solicitări și în măsura în care soluțiile bugetare vor permite acest lucru cu siguranță în perioada următoare am putea vedea și soluții pe care oamenii le așteaptă”, a transmis Cărbunaru.
Întrebat dacă ar putea fi pusă în discuție, concret, o majorare salarială, purtătorul de cuvânt a evitat un răspuns direct, explicând că România traversează un context economic dificil din perspectiva pandemică dublată de cea a crizei prețurilor din energie.
„Majorările salariale depind de contextul economic. Deci, există din această perspectivă o presiune consistentă asupra bugetului şi contăm, sperăm, că toată lumea va înțelege în context situația pe care o parcurgem, există toată deschiderea. Tocmai de aceea, aceste dialoguri care ați văzut că se succed zilnic sau săptămânal, fie că vorbim de guvern, fie că vorbim de ministere de linie, există înțelegerea situației. Soluțiile pe care guvernul le caută sunt în acest moment dincolo de dialog, evident, în această dorință de a crește într-un fel economic prin creșterea economică, prin investițiile alocate, urmând ca și resursele bugetare să poată să ofere simultan protejare pe timp de pandemie și de criză energetică și o perspectivă, o speranță celor care își doresc pe bună dreptate un venit mai decent”, a explicat Cărbunaru.