Reacția lui Ludovic Orban la propunerea ministrului USR de modificare a legilor justiției: „Nu s-a dezbătut în coaliție”
Modificările anunțate de Stelian Ion la legile justiției nu au fost și discutate în coaliția de guvernare, a anunțat vineri președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Acesta a anunțat că vor fi mai multe discuții pe marginea documentului atât între partenerii politici cât și la nivel profesional sau în societatea civilă.
Ludovic Orban a declarant că propunerile aparțin deocamdată exclusiv Ministerului Justiției.
„Obiectivul fundamental al Partidului Național Liberal, atât în perioada cât am fost în opoziție cât mai ales acum, când suntem la putere, este de a asigura independența justiției, de a asigura un cadru legislativ la nivel european. Proiectele de modificare a legilor justiției trebuie să facă obiectul unor ample dezbateri mari consultări publice. Proiectul trimis de Ministerul Justiției către CSM este un proiect al Ministerului Justiției, nu a fost dezbătut în coaliție și supus unei dezbateri ample. Va fi supus dezbaterii în coaliție, în societate, va fi analizat de organizațiile din domeniu”, a explicat liderul PNL.
Întrebat de ce anu a fost supus analizei publice până acum, fiind deja trimis pe circuitul parlamentar, Ludovic Orban a refuzat să comenteze demersul ministrului Justiției și a promis că vor fi ample dezbateri pe aceste teme.
Principalele schimbări propuse de ministerul Justiției
Instituția a transmis CSM, spre avizare, proiectul de modificare a legilor justiției, respectiv al celei privind statutul judecătorilor si procurorilor, al celei de organizare judiciară și al legii referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit modificărilor, va fi nevoie de aviz conform al CSM pentru numirea unui procuror în funcții de conducere. În cazul unui aviz negativ, ministrul nu mai poate continua procedura.
Mandelor pentru procurorii șefi vor fi de patru ani, față de trei, în prezent; se elimină prevederea că președintele României poate refuza doar o singură dată numirea în funcțiile de conducere.
Revocarea din funcțiile de procuror general și procurori-șefi DNA, DIICOT se va face la propunerea ministrului Justiției, cu avizul secției pentru procurori a CSM.