Reacția oficială a Kremlinului: „România nu va primi nimic de la Rusia!”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a reacționat dur după ce România a solicitat Parlamentului European o rezoluție pentru recuperarea tezaurului.
După ce România și-a exprimat ferm dorința de a recupera Tezaurul său, Rusia a reacționat într-o manieră înfierbântată, prezentând o declarație în care a subliniat iertarea datoriei românești.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a dat glas acestui punct de vedere, arătând cu degetul spre România și acuzând-o că încearcă să-și rezolve problemele economice pe spinarea Rusiei, în lumina solicitării de restituire a Tezaurului.
Într-o notă plină de asprime, Zaharova a declarat:
„România încearcă să scape de datoriile sale fantomă, punându-le în cârca Rusiei, în ciuda faptului că Moscova a preluat Tezaurul în timpul Primului Război Mondial cu promisiunea de a-l proteja.”
Aceasta a subliniat că Rusia a făcut deja pași pentru a-i ierta pe români pentru datoriile lor, sugerând că gestul României este perceput ca fiind neagreabil. Mai mult, Zaharova a adăugat:
„Moscova a anulat aproape în totalitate datoriile României pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial. Estimările experților arată că aceste datorii depășesc de 20-25 de ori valoarea Tezaurului românesc predat Rusiei în anii 1916-1917.”
Această remarcă este însoțită de amintirea faptului că România se afla într-o situație critică în momentul transferului Tezaurului la Moscova, fiind ocupată parțial și cu capitala sub asediu. De asemenea, se menționează că dosarul Tezaurului a fost gestionat „din mână în mână” de la un guvernator la altul încă din 1922.
Parlamentul European a intervenit în această controversă prin adoptarea unei rezoluții care cere în mod explicit Rusiei să returneze integral Tezaurul României. Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme, a subliniat:
„Uniunea Europeană este pregătită să sprijine autoritățile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita.”
Această mișcare reprezintă primul document oficial european care face o astfel de solicitare explicită către Rusia, susținând eforturile României pentru recuperarea patrimoniului său cultural și material. Eurodeputații, atât români cât și străini, consideră că România ar trebui să nu se mulțumească cu nimic mai puțin decât restituirea completă a Tezaurului, inclusiv cele 91,5 tone de aur și alte elemente culturale de valoare.