Recomandări pentru „Noaptea Muzeelor 2021”. Sfaturi utile pentru pietoni și șoferi
Noaptea Muzeelor 2021 are loc în această sâmbătă, pe 12 iunie. Este a 17-a a evenimentului.
La celelalte ediții „Noaptea Muzeelor” pe arterele aflate în imediata apropiere a obiectivelor culturale au fost prezenţi foarte mulţi cetăţeni. Circulaţia autovehiculelor a fost restricţionată temporar
În acest context, poliţiştii Brigăzii Rutiere vor acţiona în data de 12 iunie a.c., pentru asigurarea fluenţei traficului şi prevenirea accidentelor rutiere în zonă, precum şi pe principalele trasee de acces către acestea.
„Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudenţă sporită în momentul când trec pe lângă grupuri de pietoni, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staționeze în imediata apropiere a muzeelor şi să respecte semnalele polițiștilor rutieri.
Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenţia de a traversa şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă”, transmite Brigada Rutieră.
Informații utile despre Noaptea Muzeelor 2021
Organizatorii anunță expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și evenimente online. În premieră, vor putea vi vizitate expoziţii la Muzeul Pandemiei şi la Muzeul Colectivizării.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, activităţile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta iubitorilor de cultură de către muzee şi case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane şi studiouri creative, castele, palate, cetăţi, mori, teatre, universităţi, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcaşe de cult şi case ale experimentelor.
Noaptea Muzeelor 2021 va fi prezentă în 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi, din 37 de judeţe ale ţării. Dintre acestea, 43 de puncte culturale de interes din Bucureşti, în care publicul se poate bucura de o serie de intervenţii artistice şi culturale inedite şi interactive.
Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.
În premieră, expoziţia “Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei. Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent şi Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ.
Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea COVID-19.
Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european. În România, organizatorul evenimentului este Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR).
Anul trecut, în contextul pandemiei COVID-19, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.
Lista muzeelor poate fi găsită AICI.