Record de vânzări de arme, în pandemie
Giganţii mondiali din industria de armament au fost în mare măsură cruţaţi anul trecut de efectele crizei economice cauzate de COVID-19, înregistrând un nou record al vânzărilor, în creştere pentru al şaselea an consecutiv.
Cifra de afaceri a celor mai mari o sută de grupuri din sectorul apărării în 2020 a atins un nou record, 531 de miliarde de dolari (470 de miliarde de euro), din care mai mult de jumătate de către companii americane, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), potrivit unui raport publicat luni, citat de AFP.
Cifra reprezintă o creştere de 1,3% pe parcursul unui an a vânzărilor de arme şi servicii militare, în timp ce, în aceeaşi perioadă, economia mondială a scăzut cu peste 3%, subliniază institutul de cercetare cu sediul în Suedia.
De șase ani, producția de armament crește constant
Cifra de afaceri a companiilor din industria armamentului este în continuă ascensiune din 2015, cu o creştere totală de 17%.
Cu excepţia companiilor ruseşti (-6,5%) şi franceze (-7,7%), vânzările marilor companii ale altor ţări au crescut anul trecut, informează sursa citată.
Americanii domină industria de armament
Cinci giganţi americani monopolizează în continuare poziţiile fruntaşe ale clasamentului mondial: Lockheed-Martin (avioane de luptă F-35, rachete) şi-a consolidat primul loc cu vânzări de arme de 58,2 miliarde de dolari, în faţa Raytheon Technologies, noul număr doi după o fuziune, urmate de Boeing, Northrop Grumman şi General Dynamics.
BAE Systems din Marea Britanie este prima companie europeană (a șasea în top), următorul producător european fiind Airbus (locul al 11-lea). Trei companii din China ocupă locurile șapte, opt, şi nouă (Norinco, Avic şi CETC). Locul zece este ocupat de L3Harris din SUA.
Potrivit SIPRI, rezistenţa marilor companii în situaţia economică dificilă din 2020 se explică în special prin politicile de sprijin bugetar adoptate în faţa pandemiei şi a efectelor măsurilor de izolare.
Au avut, totuși, dificultăți la aprovizionare și livrare
Industria de apărare nu a fost însă total imună la pandemia de COVID-19. „În numeroase cazuri, măsurile luate pentru a reduce (răspândirea) virusului au perturbat lanţurile de aprovizionare şi au întârziat livrările”, notează SIPRI. Raportul menţionează cazul Thales, principala companie franceză, după Airbus, în clasament (locul 14), care a pus pe seama măsurilor de izolare scăderea cu 6% a cifrei sale de afaceri.
În spatele celor 41 de companii americane din Top 100 şi a ponderii lor de 54%, 26 de companii europene reprezintă 21% din vânzările totale. Urmează China (13% din total, cinci companii) şi Rusia (5%, nouă companii).