Record negativ de firme închise. Adrian Negrescu: „Multe sunt firme zombi”

Publicat: 21 feb. 2025, 18:09, de Rona David, în ECONOMIE , ? cititori
Exclusiv
Record negativ de firme închise. Adrian Negrescu: „Multe sunt firme zombi

Peste 155.000 de firme din România se aflau în dificultate la începutul anului 2025, marcând un record negativ al ultimilor cinci ani.

Potrivit analizei Sierra Quadrant, numărul firmelor radiate, dizolvate sau în insolvență a crescut dramatic, depășind chiar nivelul din 2020, anul pandemiei. Potrivit datelor sursei citate, cele mai multe firme cu probleme sunt în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Constanţa, Ilfov şi Braşov.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat pentru PUTEREA cât de gravă este situația mediului de afaceri din România. El a afirmat că lanţurile economice atârnă „de un fir de aţă” în multe sectoare economice.

„Am lansat astăzi un studiu împreună cu cei de la Sierra Quadrant, care arată că 155.000 de companii sunt cu probleme. Mai multe cu 60.000 decât în anul pandemiei 2020, când era totul închis. Nu ne mai aducem aminte că multe dintre firme au pus totul la ușă, așteptând să treacă restricțiile impuse de virusul COVID-19.”

Suntem într-o situație fără precedent, din această perspectivă, punctează analistul economic Adrian Negrescu, continuând:

„Față de anul trecut, sunt cu 30.000 mai multe firme cu probleme și mă refer aici la tot felul de cazuri de insolvență, de reziliere activități, de suspendare a activității firmei, care, practic s-au închis din cauza provocărilor legate de impactul inflației, de impactul creșterii taxelor și de modul în care au scăzut vânzările în economie.”

Negrescu subliniază faptul că cea mai mare problemă o reprezintă scăderea semnificativă a vânzărilor în economia românească.

„Această scădere se simte și în 2025, poate chiar mai puternic decât anul trecut, pentru că puterea de cumpărare a populației este secătuită, la limită. Putem vedea acest lucru și în dinamica vânzărilor din comerțul cu amănuntul.”

Suntem într-o situație poate chiar mai proastă decât în anul 2008, afirmă analistul economic.

„În 2008, aveam vreo 4.000 de firme dizolvate. Acum avem aproape 46.000 de firme dizolvate. Da, multe dintre ele sunt firme fantomatice, firme de portofoliu pe care investitorii le foloseau pentru a face diverse tranzacții, pentru a se optimiza fiscal.”

Cu toate aceste explicații, spune Adrian Negrescu, cifrele sunt foarte mari raportat la modul în care ar trebui să evolueze economia românească, la potențialul pe care îl avem, mai ales din perspectiva impactului fondurilor europene.

Experţii de la Sierra Quadrant avertizează că lanțurile economice atârnă „de un fir de aţă” în multe domenii, de la comerţ la transporturi şi construcţii.

„Sunt firme care, la prima vedere, funcționează normal, însă ascund datorii rostogolite de la an la an şi care au capitaluri proprii negative. În plus, nu mai fac niciun fel de investiții, iar asta le afectează competitivitatea şi, foarte important, caută să întârzie cât mai mult plățile, încercând să reziste din cashflow. Pentru acestea, şi nu numai pentru ele, pentru toate firmele de pe lanțul economic respectiv, intrarea în dificultate a unui partener riscă oricând să declanșeze un efect similar cu prăbușirea unui castel de cărți de joc”, avertizează specialiștii.

Cu o experienţă de peste 26 de ani în mediul de business românesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu etc.