Recreația nu este o pierdere de timp, ci o necesitate pentru orice adult

Publicat: 12 sept. 2024, 09:17, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Recreația nu este o pierdere de timp, ci o necesitate pentru orice adult

Recreerea și petrecerea timpului liber sunt necesare pentru o viață plină și înfloritoare, dintr-o mulțime de motive. Dincolo de beneficiile fizice și mentale, ele ne aduc într-o stare psihică ce reprezintă un teren fertil pentru succesele ulterioare.

Copiii se recreează în special prin joacă. Dacă lărgim definiția jocului pentru a include ceea ce am considera o activitate recreativă, vedem că oamenii continuă să se joace toată viața. Doctorul Stuart Brown a scris o carte în care definește jocul ca având următoarele proprietăți: „activitate aparent fără scop (făcută de dragul ei), atracție voluntară, inerentă, libertate față de timp, conștiință diminuată de sine, potențial de improvizație și dorință de continuare”.

Multe dintre activitățile pe care le facem pot fi văzute ca joc: de la cântatul la un instrument la scrierea de poezii, la vizionarea unui film, la a face glume și la dansul la o petrecere. De fapt, artele în sine – muzica, filmul, literatura – sunt o formă complexă și foarte dezvoltată de joc. Acest lucru nu înseamnă că arta nu poate avea și alte scopuri – cum ar fi să ilumineze din punct de vedere moral sau cultural – dar că, în sinea noastră, creăm și implicăm artă pentru că, într-un anumit sens, este distractivă.

Este nevoie de muncă pentru a pune pâine pe masă și un acoperiș deasupra capului. Copilului i se spune de la vârste fragede că va trebui să muncească pentru a câștiga bani. Pe de altă parte, jocul, recreerea și petrecerea timpului liber sunt văzute ca accesorii – lucruri de care ne putem lipsi dacă ar fi nevoie. Cu toate acestea, similar cu lipsa de joacă la copii, lipsa de recreere poate avea consecințe grave pentru adulți.

Nivelul de cortizol ne pune viața în pericol

Max Butterfield, profesor de psihologie PLNU, a subliniat rolul recreerii în întinerirea noastră sufletească: „Adesea suntem foarte stresați și astfel nivelul nostru de cortizol este mult mai ridicat. Acest lucru are consecințe negative pe termen lung”. Nivelurile crescute și prelungite de cortizol pot duce la lipsa somnului, la probleme digestive, la dureri de cap, la lipsă de energie și la chiar hipertensiune arterială și boli de inimă.

„Pentru majoritatea oamenilor, singura modalitate de a elimina stresul este să avem o anumită formă de activitate de agrement”, a explicat Butterfield, care este convins că recreerea ne poate calma și ne face mai sănătoși. Nu este nevoie de bani mulți pentru a ne distra. De exemplu, majoritatea celor care joacă în cazinouri online pe bani reali o fac pe mize minime, doar pentru distracție.

Suprasolicitarea, un flagel al epocii moderne

Brown ajunge la o concluzie similară cu privire la beneficiile jocului pentru sănătate, observând că „multe studii au demonstrat că oamenii care continuă să se joace, care continuă să exploreze și să învețe de-a lungul vieții, nu numai că sunt mult mai puțin predispuși la demență și alte probleme neurologice, dar sunt, de asemenea, mai puțin probabil să facă boli de inimă și alte afecțiuni care par să nu aibă nimic de-a face cu creierul.”

În limba japoneză există termenul „karōshi”, care se traduce prin „moarte prin suprasolicitare”. În engleză se spune „burnout”, cuvânt intrat și în vocabularul românilor. În Japonia, Coreea de Sud, China, dar și în alte părți ale lumii, se moare din cauza atacurilor de cord induse de stres și a accidentelor vasculare cerebrale provocate de munca extremă fără odihnă sau recreere. În cele din urmă, o absență completă a jocului, recreerii și petrecerii timpului liber poate fi chiar fatală.

Filosoful german Josef Pieper, în cartea intitulată „Leisure: The Basis of Culture”, a explicat caracterul necesar al agrementului pentru a ne ajuta să ne atingem potențialul. Fără timp liber și recreere, omul nu este mai mult decât un animal care lucrează, doarme și mănâncă.

„Agrementul este condiția de a considera lucrurile într-un spirit de sărbătoare. Bucuria interioară a persoanei care sărbătorește este însuși miezul a ceea ce înțelegem prin petrecerea timpului liber… Timpul liber este posibil doar în ipoteza că omul nu este doar în armonie cu sine însuși, ci este în acord cu lumea și sensul ei”, a filosofat Pieper.

Fie că suntem genul visători, fie că suntem pragmatici, indiferent planurile și obiectivele avute în viață, recreerea este o necesitate pe care e vital să nu o ignorăm.