Rectificarea bugetară urmează să fie aprobată prin ordonanță de urgență
Guvernul va aproba ordonanța de urgență pentru rectificarea bugetară pe acest an și cea pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat în 2020, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
Premierul a arătat că actele normative sunt absolut necesar pentru a asigura plata pensiilor, după ce Guvernul a crescut punctul de pensie cu 14%, precum şi pentru alte cheltuieli privind şomajul tehnic, programul flexibil de muncă, decontarea subvenţiei la motorină sau plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.
„Este absolut necesară adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă cu privire la rectificare bugetului de stat pentru a atinge câteva obiective. Primul asigurarea resurselor pentru plata pensiilor. Se ştie că am crescut punctul de pensie cu 14% şi este necesar să asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor. Este necesară asigurarea resurselor financiare pentru plăţile din cadrul măsurilor active, indiferent că este vorba de şomaj tehnic sau de program flexibil în muncă. De asememenea, este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii provocate de pandemia de COVID. Am alocat sume suplimentare pentru investiţii la Ministerul Dezvoltării pentru a putea face faţă plăţilor în cadrul programelor de investiţii locale”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.
El a mai spus că „a fost necesară rectificarea bugetară pentru a putea asigura resurse financiare suplimentare pentru plăţile care au apărut în cursul acestui an, fie că este vorba de plăţi pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, fie că este vorba de plăţi care trebuie făcute pentru decontarea subvenţiei la motorină”.
Premierul a vorbit şi despre suplimentarea bugetelor primăriilor şi consiliilor judeţene pentru a plăti personalul care asistă persoanele cu dizabilităţi.
„De asemenea, ne confruntăm cu o situaţie la care a trebuit să oferim un răspuns. Consiliile judeţene şi primăriile solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face faţă cheltuielilor sociale. La nivelul consiliilor judeţene, cheltuielilor pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului, iar la nivelul primăriilor este nevoie de o echilibrare pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Din acest motiv a trebuit să suplimentăm, să realimentăm Fondul de rezervă al Guvernului pentru a utiliza resursele şi a face faţă cheltuielilor de diverse naturi – fie în domeniul sănătăţii, fie în cel al ordinii publice sau în alt domeniu de activitate, astfel încât să putem asigura o reechilibrare care să asigure resursele financiare către autorităţile locale pentru plăţile sociale”, a mai explicat Orban.
Şeful Guvernului a cerut ordonatorilor principali de credite să aibă grijă la cheltuieli pentru ca în anii următori să putem ajunge la un deficit bugetar de sub 3% din PIB.